Konu: Suraiya Faroqhi - Osmanlı Kültürü ve Gündelik Yaşam

Aktif Üye

Seviye: 27 
    Tecrübe: 146,771
    Sonraki Seviye: 157,092

Beğenmiş
    4
    Beğenilmiş
    356
    Adı Geçen
    0 Konu
    Etiketlendiği
    0 Konu

[Yeni üye olduysanız üye onayınızı bekleyiniz ya da üye olmak için TIKLAYINIZ.]

Son yirmi beş yıldır kültür tarihinden ne anlaşılması gerektiği hakkındaki düşünceler değişti. Artık bu kavramla sadece sanat, bilim ve edebiyat kastedilmiyor, gündelik kültür de işin içine katıldı. Gündelik kültür geniş bir kavram: Komşu ziyaretlerinde dikkat edilmesi gereken nezaket kurallarından yemeğin nasıl hazırlandığına kadar pek çok öğeyi içeriyor. Osmanlı tarihçileri de yeni çalışmalarında "sıradan" insanın kültürünü ele alıyorlar. Suraiya Faroqhi, Osmanlıların gündelik yaşamlarını, zaman, mekân ve güzellik kavramlarını, yemek ve sohbet kültürlerini, iletişim ağlarını irdeliyor, o çağların Osmanlı toplumuna alışılmışın dışında bir yöntemle bakıyor.

[Yeni üye olduysanız üye onayınızı bekleyiniz ya da üye olmak için TIKLAYINIZ.]
    Konu Mandos tarafından (09.08.16 Saat 21:13 ) değiştirilmiştir. Sebep: link yenilendi

Teknik
    Nereden
    çArşı - Beşiktaş

Seviye: 57 
    Tecrübe: 33,371,361
    Sonraki Seviye: 35,467,816

Beğenmiş
    29,074
    Beğenilmiş
    19,739
    Adı Geçen
    0 Konu
    Etiketlendiği
    0 Konu
    "Oturmuşum cumbaya
    yüzüme suların ışığı düşüyor..."

Nazım Hikmet

Anlaşılmaz bu mısralar, yaşanır, Osmanlı kültürü ile Anadolu kültürü arasında ciddi fark var ve vardı, daha doğrusu Osmanlı kültürü yerine; İstanbul kültürü demek sanki daha doğru olur, ben gerçek istanbulluyum, yani dedemin dedesinin dedesi...; başka yerden gelmedi ve küçükken bu kültürün son demlerini yaşadım, mesela konak bahçelerinden incir çaldım, şimdi ise konak kelimesinin anlamını bile bilmiyor yeni nesil, bir eve yemeğe gidildiğinde; sadece biz çocuklara önceden çok az yemek yedirilirdi ama sadece çok küçük çocuklara, sebep; gidince çok hızlı yemesin çocuk diye, tabii büyükler için değil, çocuklar laf dinlemez ve çocuk olduğu için; kendine hakim olamaz ve hızlı hızlı yer diye ama burada asıl hassas nokta bu değil, sazın bam teli; önceden "az" yedirilmesi, yani çocuk tok gider de misafir gittiği evde hiç yemek yemezse; bu sefer de o eve saygısızlık olur diye asla önceden çok yedirilmezdi, misafir gittiği evde yemek yiyecek ama çok ve hızlı bir şekilde yemeyecek, böyle yüzlerce kural sayabilirim ben bile, tabii çoğunu yaşamadık; babalarımızdan falan duyduk ama bizzat yaşadıklarım da var, şimdi İstanbul kültürü falan kalmadı, çok az kaldık, eser için çok teşekkürler, mutlaka inceleyeceğim, bakalım ne kadarını teyit edebileceğim, sayımız azaldı ama bizim ölümüz yeter
    .

Aktif Üye

Beğenmiş
    4
    Beğenilmiş
    356
    Adı Geçen
    0 Konu
    Etiketlendiği
    0 Konu
    Alıntı fındıkfındık Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    "Oturmuşum cumbaya
    yüzüme suların ışığı düşüyor..."

Nazım Hikmet

Anlaşılmaz bu mısralar, yaşanır, Osmanlı kültürü ile Anadolu kültürü arasında ciddi fark var ve vardı, daha doğrusu Osmanlı kültürü yerine; İstanbul kültürü demek sanki daha doğru olur, ben gerçek istanbulluyum, yani dedemin dedesinin dedesi...; başka yerden gelmedi ve küçükken bu kültürün son demlerini yaşadım, mesela konak bahçelerinden incir çaldım, şimdi ise konak kelimesinin anlamını bile bilmiyor yeni nesil, bir eve yemeğe gidildiğinde; sadece biz çocuklara önceden çok az yemek yedirilirdi ama sadece çok küçük çocuklara, sebep; gidince çok hızlı yemesin çocuk diye, tabii büyükler için değil, çocuklar laf dinlemez ve çocuk olduğu için; kendine hakim olamaz ve hızlı hızlı yer diye ama burada asıl hassas nokta bu değil, sazın bam teli; önceden "az" yedirilmesi, yani çocuk tok gider de misafir gittiği evde hiç yemek yemezse; bu sefer de o eve saygısızlık olur diye asla önceden çok yedirilmezdi, misafir gittiği evde yemek yiyecek ama çok ve hızlı bir şekilde yemeyecek, böyle yüzlerce kural sayabilirim ben bile, tabii çoğunu yaşamadık; babalarımızdan falan duyduk ama bizzat yaşadıklarım da var, şimdi İstanbul kültürü falan kalmadı, çok az kaldık, eser için çok teşekkürler, mutlaka inceleyeceğim, bakalım ne kadarını teyit edebileceğim, sayımız azaldı ama bizim ölümüz yeter
    Rica ederim :)

Üye

Seviye: 22 
    Tecrübe: 41,558
    Sonraki Seviye: 49,025

Beğenmiş
    0
    Beğenilmiş
    1
    Adı Geçen
    0 Konu
    Etiketlendiği
    0 Konu
    çok iyi tşk.

Aktif Üye

Beğenmiş
    4
    Beğenilmiş
    356
    Adı Geçen
    0 Konu
    Etiketlendiği
    0 Konu
    Alıntı Okuryazar Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    çok iyi tşk.
    Eyvallah sağ olasın

FACEBOOK'TA PAYLAŞ

Konuya Mesaj Yazanlar: 2

profesyonel web tasarım
© Copyright 2021. Tüm Hakları Saklıdır. Çizgili Kitap | Çizgili Kitap Forum Kuralları