Düzenleme: Mandos
Düzenleme: Mandos
Konu lenard tarafından (06.07.18 Saat 19:50 ) değiştirilmiştir.
Çizgi roman, kitap vb yayınlar okuyanların da hem fikir olabileceği gibi, yazar ya da çizerler ile okuyucu, kimi
zaman asla örtüşemeyecek iki farklı dünyanın insanları gibidir,.. birbirlerini anlamakta zorlanır ve sıkılırlar bir-
birlerinden bazen. Yazar ya da çizerin karmaşık dünyası, okura ters gelebilir kimi zaman... Bu durum yazar ya
da çizerin, her neyse, başarısızlığı değil, tersine hayat gibi karmaşık bir olguyu yaşıyor olmamızın yansımaları
gibi gelmiştir hep. Birden fazla kurguyu yaşıyor olmamızdan kaynaklı sevip sevmemek, beğenip beğenmemek,
hep bir birikim ve dönüşüm süreci aynı zamanda,.. bunu en çok kardeşimin profesyonel fotoğraf sanatçısı olm-
asından ve iş hayatına atıldıktan sonra, bir konsept dahilinde hazırladığı fotoğraf çalışmaları ve sergilerindeki
fotoğrafları anlamlandırmaya çalışırken hissetmiştim.. Sanat, gerçekten insan beyninin belki de sonsuz kombi-
nasyonlar üretebileceğini tahayyül etmeye zorluyor insanı... Sevgili Lenard'ın birden fazla kurgu içerdiğini his-
settiğim bu çalışması, bu anlamda bir çok şey vadediyor izleyiciye... Teşekkür ediyorum sevgili Lenard ve sev-
gili Mandos...
Bundan pek bişey anlamadım yaşlılığıma verin yinede teşekkürler.![]()
lenard .
Biraz açıklama yapayım bariBu çizim, yaklaşık 8-9 yıl önce başlayıp yarım bıraktığım bir çizgi romandan. Çizime daha farklı gözle bakmaya başlayıp kendimi geliştirmeye, tarzımı ve sınırlarımı keşfetmeye çalıştığım ilk zamanlar. Çizgi roman diyorum ama ortada bir senaryo yoktu açıkçası, kare kare düşünerek ilerliyordum. Tamamen doğaçlama. İlk sayfa harici diyalog bile yazmadım, sadece görsel anlamda ne çizmek istediğime odaklandım. Şimdi gelelim bu paylaştığım kareye. Bunun 4 kare öncesi, 3 uyuşturucu satıcısı ile alıcı arasında anlaşmazlık çıkıyor ve silahlar çekiliyordu. Alıcı 3 adamı da indiriyor hikayeye göre, ama ben çok klasik olmasını istemediğim için vurulma anlarını ya da cesetleri falan çizmedim. Bunu sembolik bir anlatımla, imgelerle yaparak daha zengin kareler yaratabileceğimi düşünerek çizdim. Bir önceki karelerde boş bir ada manzarası,sonra adanın üstünde panik halinde uçuşan kuşlar (o karenin tamamına gelişigüzel kan sıçrattım,kan dediysem suluboya
), ve sonrasında bu kare geliyor. O zamanki düşünce yapıma göre İyi bir çizeri diğerlerinden ayıran özellik,çizimden ziyade sıradışı fikirlere sahip olmasıydı. Fakat bu fikirler anlaşılır olmadıktan sonra ne kadar iyi yapılırsa yapılsın tüm çabaların amaçsız kalacağını ister istemez anladım. Sonrasında karikatür çizmeye başladım ve tek karede bir olayı anlatma zorluğu hem çizim, hem de kurguladığım senaryo anlamında daha rafine, anlaşılır hale gelmeme yardımcı oldu. Kaba tabirle ehlileştirdi. Bu eski çizimi paylaşma amacımsa tamamen görsel anlamda hoşuma gitmesinden,biraz poster tadında olmasından. Yani bazen çok takılmamak lazım alttaki derin anlamalara
Yine de fazladan açıklama;
Küvetteki cilt maskeli yaşlı kadın yaşama tutunmaya çalışmayı simgeliyor, yerde yatan ölü kovboy mücadeleyi kaybetmeyi. Kırılan yumurta ölümü, alkolik horoz geç kalmayı, ışık hüzmeleri içindeki gencin silüeti geleceği, kaktüsteki akbaba ise her zaman fırsatçı
Bu resime arınma başlığı koymam kendi çizim serüvenimin ironik özeti oldu![]()
Spesifik bir çalışma, ellerinize sağlık dostlarımçizgi romanını da isteriz
![]()
lenard .