Konu: 11-Akroydun Katli-Agatha Christie-1945

Admin
    Nereden
    İstanbul

Seviye: 46 
    Tecrübe: 5,960,731
    Sonraki Seviye: 6,058,010

Beğenmiş
    1,864
    Beğenilmiş
    17,650
    Adı Geçen
    0 Konu
    Etiketlendiği
    0 Konu

Agatha Christie

Akroydun Katli
    1945, Türkiye
    Orjinal Adı : The Murder of Roger Ackroyd (1926)
    Çevirmen : İ. ve Temel Karamahmut
    Karakter : Hercule Poirot

Kings Abbot köyündeki sakin yaşam bir anda altüst olur. Dul bir kadının şüpheli intiharı asılsız dedikodulara yol açar. Köy, ilk kocasını öldürdüğünü bilen biri tarafından kadına şantaj yapıldığı ve Roger Ackroyd'un onun gizli aşığı olduğu söylentileriyle çalkalanmaktadır. Fakat Ackroyd cinayete kurban gidince, tüm şüpheler ev halkının üstüne odaklanır. Kendini emekliye ayıran ve sebze yetiştirmek için Kings Abbot köyüne yerleşen Hercule Poirot, istemeden cinayete el koyar ve şeytani bir zekaya sahip katili yakalamaya çalışır.

[Yeni üye olduysanız üye onayınızı bekleyiniz ya da üye olmak için TIKLAYINIZ.]

Admin
    Nereden
    İstanbul

Seviye: 46 
    Tecrübe: 5,960,731
    Sonraki Seviye: 6,058,010

Beğenmiş
    1,864
    Beğenilmiş
    17,650
    Adı Geçen
    0 Konu
    Etiketlendiği
    0 Konu
    Yaptığım inceleme sonucu linkin kırık olduğunu tesbit ettim.Herhangi bir uyarı ile karşılaşmadan linki yeniledim.

Ç. R. Düzenleme

Seviye: 38 
    Tecrübe: 1,222,351
    Sonraki Seviye: 1,460,206

Beğenmiş
    1,978
    Beğenilmiş
    1,664
    Adı Geçen
    0 Konu
    Etiketlendiği
    0 Konu

Agatha Christie - An Autobiography ' Autobiographia ':

It must have been about then that my sister Madge and I had a discussion which was to bear fruit later. We had been reading some detective story or other; I think–I can only say I think because one’s remembrances are not always accurate: one is apt to rearrange them in one’s mind and get things in the wrong date and sometimes in the wrong place–I think it was The Mystery of the Yellow Room, which had just come out, by a new author, Gaston Le Roux, with an attractive young reporter as detective–his name was Rouletabille. It was a particularly baffling mystery, well worked out and planned, of the type some call unfair and others have to admit is almost unfair, but not quite: one could just have seen a neat little clue cleverly slipped in.

We talked about it a lot, told each other our views, and agreed it was one of the best. We were connoisseurs of the detective story: Madge had initiated me young to Sherlock Holmes, and I had followed hot-foot on her trail, starting with The Levenworth Case, which had fascinated me when recounted to me by Madge at the age of eight. Then there was Arsene Lupin–but I never quite considered that a proper detective story, though the stories were exciting and great fun. There were also the Paul Beck stories, highly approved, The Chronicles of Mark Hewitt–and now The Mystery of the Yellow Room. Fired with all this, I said I should like to try my hand at a detective story.

Sanırım o sıralarda, ablam Madge ile tartışmıştık, bunun meyvelerini daha sonra alacaktık. Ablamla galiba bir dedektiflik romanı okuyorduk; sanırım, sadece sanırım diyebiliyorum çünkü kişilerin hatırladıkları her zaman tamamen doğru olmayabilir; insan bazı anıları kafasında değişik bir şekle sokabilir, tarihleri yanlış hatırlayabilir, bazen de yerlerde yanılabilir. Sanırım kitabın adı The Mistery of the Yellow Room idi. Kitap daha yeni satışa çıkmıştı, Gaston Le Roux adında yeni bir yazarın imzasını taşıyordu; romanda genç ve güzel bir gazeteci dedektif vardı, adı Rouletabille'di. Bu özellikle insanı şaşırtan romanlardan biriydi; iyi kurgulanmıştı, bazılarının haksızlık bazılarının ise haksızlık sayılabilir diye tanımlayacakları türdendi. İnsan, ipuçlarının romanın içine dikkatlice gizlendiğini görebiliyordu.

Ablamla bu roman üzerinde uzun uzun konuştuk, birbirimize görüşlerimizi anlattık ve romanın en iyilerden biri olduğuna karar verdik. Dedektif hikâyeleri ablamla ikimizin uzmanlık alanımızdı. Madge, daha küçükken beni Sherlock Holmes ile tanıştırmıştı ve sonra da ben hep onun izinden gitmiştim. Ablamı izlemeye sekiz yaşındayken Madge'in bana okuduğu ve bayıldığım The Levenworth Case ile başlamıştım. Daha sonra sıraya Arsene Lupin girdi, fakat ben onun maceralarını çok heyecanlı ve eğlenceli olmalarına rağmen gerçek dedektif hikâyesi saymadım. Bir de çok beğenilen Paul Beck hikâyeleri vardı. The Chronicles of Mark Hewitt ve şimdi de The Mystery of the Yellow Room vardı. Bu kitaplardan ilham alıp bir dedektif hikâyesi yazmayı deneyeceğimi söyledim.

Agatha Christie' nin eserlerinde ' daha önceden de denildiği gibi ' bazı analojik bağıntıların var olduğu kuşkusuzdur. Ne var ki her zaman burada bahsedilenlerden de d e ğ i l, meselâ,

_
    The Notting Hill Mystery, by Charles Felix ' Mysterium Notting Hill ':

Mr. Ward to Honourable C. B.**

"Marine Hotel, Hastings,
    "12th July, 1837.

Bay Ward'dan Saygıdeğer C.B.'ye**

"Marine Oteli, Hastings,
    "12 Temmuz 1837.

I shall be at Hastings again next month, and will write when I have seen them....

Gelecek ay yine Hastings'te olacağım, ve onları gördüğümde yazacağım....

Almost from the time of the mother's death, the children were placed in the care of a poor, but respectable woman, at Hastings.

Annenin ebediyete irtihalinden sonra, çocuk, Hastings'te fakir ama saygın bir kadının himayesine verildi.

Statement of Mrs. Brown.

My name is Jane Brown. I am a widow, and my poor dear husband was a clerk in the city. I don't know in whose house. I did know but I forget. My memory is very bad. I live in Russell Place.

Bayan Brown'ın beyanı.

Adım Jane Brown. Ben bir dulum ve zavallı sevgili kocam şehirde bir kâtip idi. Kimin müessesesi bilmiyorum. Biliyordum ama unuttum. Hafızam çok kötü. Russell Place'de yaşıyorum.

_
    Agatha Christie - Akroydun Katli ' The Murder of Roger Ackroyd /Rogerii Ackroyd Caedes '

Poirot, doğruldu. Gözleri parıldıyordu.

- Ne demek istiyorsunuz? diye sordu.

- Hiç, dedim. Yalnız dostunuz Hestings'in notlarını duyunca, ben de onu taklit etmek istemiş ve şimdiye kadar da taklit etmediğim için üzülmüştüm. Karşıma fırsat çıkınca, hemen istifade etmek istedim. Fakat şimdiye kadar beyle bir hâdise ile karşılaşmadığım için, dostunuz kadar istifade edemedim.

Son olarak, Mis Russel isminde genç bir kadının Rocer Akroyd'a eş olacağı rivayeti dolaşmağa başlamıştı.

Ö. Savaş, Bir Polisiye Romanda Kapalı Oda Tekniği: Leroux'un Sarı Odanın Esrarı ve Necip Fazıl Kısakürek'in Meş'um Yakutu adlı eserinde ne diyordu_?

Türk edebiyatında bu türün örneğini veren Necip Fazıl Kısakürek, Meş'um Yakut adıyla tam bir kapalı oda cinayetini konu alan ve türün hemen her özelliğini barındıran romanıyla dikkat çeker. Türk şiirinin üstadı olarak nitelendirilen ünlü şairin, birçok okur tarafından bir polisiye roman kaleme aldığının bilinmemesi, eserin henüz Latin harflerine çevrilmemesinden kaynaklanmaktadır (Bilgegil, 1991, s. 10).

Hülasa, Cinayetler Kraliçesi ' Regina Murdrorum ' tarafından, mekân isimlerinin ' Hastings, Russell Place ' şahıs isimlerine ' Mr. H{e|a}stings, Mis[s] Russel[l] ' dönüştürüldüğü söylenilebilir. : )

_
    The Notting Hill Mystery, by Charles Felix ' Mysterium Notting Hill ':

Plan of basement floor of Baron R**'s lodgings, Russell Place.

Baron R**'nin Russell Place' deki pansiyonunun {bodrum | yeraltı} katının planı.

_
    Agatha Christie - Akroydun Katli ' The Murder of Roger Ackroyd /Rogerii Ackroyd Caedes '

A rough sketch of the right-hand wing of the house of Mr Ackroyd.

Bay Ackroyd' un evinin sağ kanadının kabataslak krokisi.

Kitap için çok teşekkür ediyoruz.

İ ç t e n l i k l e...

Sevgiyle...

Stabilo21
    Guest
    Tebrikler başarılarınızın devamını dilerim,çok güzel bir paylaşım olmuş teşekkürler.

FACEBOOK'TA PAYLAŞ

Konuya Mesaj Yazanlar: 1

profesyonel web tasarım
© Copyright 2021. Tüm Hakları Saklıdır. Çizgili Kitap | Çizgili Kitap Forum Kuralları