Konu: Bir tarz denemesi

Çeviri & Balonlama

Seviye: 32 
    Tecrübe: 399,783
    Sonraki Seviye: 453,790

Beğenmiş
    510
    Beğenilmiş
    389
    Adı Geçen
    0 Konu
    Etiketlendiği
    0 Konu

Ben el çizimi yapamam, o sebeple becerimin olduğu 3D ve PS ile hayalimdeki bazı hikayeleri çizgi roman olarak tasarlamak istiyorum.
    Sizce böyle bir tarz nasıl olur ?
    Bu çalışmalar son hali değil tabiki.
    Bunlar hızlıca 5-6 saat içinde yapılmış bir çalışma.
    Üzerinde çalışmayı düşündüğümde çok daha özenle çalışacağım.
    Siz çizgi roman severlerin fikirleri benim için çok önemli.
    Olumlu olumsuz tüm eleştirileri ve fikirleri duymak isterim.
    Elbetteki herkesi beğenisini elde etme derdinde değilim. Beğenen olur beğenmeyen olur, belki terlikle kovalayan olur.
    Ama bu sitedekiler çizgi romanı hayatlarının bir parçası haline getirmişler.
    Bu yüzden beğeni oranı değil fikirler önemli benim için.
    Kahramanımız tarihi bir kişilik olmayacak ancak bu toprakların insanı olacak.
    Hikayemiz tarihi gerçeklerle bazan teğet geçse de hayali kişiler ve maceralar içerecek.
    Tarz konusunda acaba çizgi roman okuyucusu geleneksel el çiziminden ayrılmam der mi yoksa yenilikçi yaklaşımlara da onay verir mi?

Mandos
    Guest
    Üstad öncelikle emeklerine sağlık. Photoshop'u yeni yeni öğrenmeye çalışan biri olarak aklımı aldın, fareyi bırakıp kaçasım geldi.
    2. sayfa çok iyi. 3. sayfadaki adamımızın bulunduğu kare, o sayfaya daha çok yakışır gibi geldi. BEn çizgi roman olaylarından pek anlamam ama, hikayen hazırsa devam et derim.
    Kolay gelsin.

Admin
    Nereden
    dünyanın sonu

Seviye: 51 
    Tecrübe: 12,822,694
    Sonraki Seviye: 13,849,320

Beğenmiş
    14,656
    Beğenilmiş
    10,483
    Adı Geçen
    0 Konu
    Etiketlendiği
    1 Konu
    Öncelikle, Türkiye'de yerli ve yeni bir çizgi roman üretmek cesaret işi, bu fikri aklımızın bir köşesinde tutmakta fayda var sanırım... Bu sorunun en temel nedeni de bana göre bu konuda (yerli çizim ve çizerler anlamında) bir çizgi geleneğimiz olduğunu düşünsek dahi, yayınların sınırlı boyutta kalması ve forumlarda hala Tarkan, Kara Murat, Tolga, Malkoçoğlu vb bir kaç kahraman üzerinden dil döküyor olmamız da, içinde bulunduğumuz durumun halet-i ruhiyesini çok net açıklıyor sanırım... Aslında forumlar aracılığıyla ya da kişisel girişimler vs su yüzüne çıkan bir potansiyel söz konusu, Seyfettin Efendi, Afşin Bey, Şehzade Yangını, Levent & Berat'lı Ankara Üçlemesi ... ve henüz çıkmayan Olgar vs. gibi ama bu işin tartışılabilirliğinin içini pek doldurmuyor tabi bu yayınlar... Seri üretim ya da fabrikasyon üretim tarzından da bahsetmiyorum, zira öyle bir şey yok zaten ülkemizde... Bir de sevgili Adem gibi çizmeye hevesli olan insanların, son dönemde fanzinler aracılığıyla kendilerini ifade ettiklerini görüyorum ayrıca... Bu da işin çizgi roman yayınlamak konusunda cesaret kırıcı bir örnek olduğu şeklinde algılayanlar olabilir mutlaka ama en azından çizgi severlere ve çizgi roman yayıncılarına bir şekilde ulaşmak adına kesinlikle güzel hareketlerden... Belki pek cesaret verici bir giriş olmadı ama genelden özele doğru indikçe daha detaylı yorumlayacağım konuyu sevgili Adem,.. İktisatçı dostlar iyi bilirler bir tabir vardır "ceteris paribus" diye,.. yani "diğer tüm şartlar sabit kaldığında" anlamında, diğer tüm şartları, işin ticari boyutunu da sabitte tutup, çizgilere yoğunlaşırsak, öncelikle "çizme" cesareti gösterdiğiniz için kutlarım sizi,.. Sorulması gereken en temel soruyla başlamak gerek sanırım; Hikayeniz hazır mı ve Çizgi Roman senaryosu olarak kafanızda kurguladınız mı? Elbette bir işe başlarken burada olduğu gibi çizgisel anlamda fikirlere başvurmak önemli ama bu işin temeli de güzel bir hikaye ve senaryodan geçiyor bana göre... Yazdığınız kadarıyla bu kafanızda oturmuş sanırım, konunun hangi dönemde geçeceği vs. Tabi senaryonun ait olduğu dönemin özelliklerine ilişkin araştırma yaptığınızı da (mekan, doğa, aletler, araçlar, giyim tarzı vb) var sayıyorum... Tabi gönül ister ki, el çizimi olsun çalışmanız ama son dönemde tablet vb. teknolojinin daha rahat kullanıldığı var sayıldığında, tercih ettiğiniz çizim sisteminin başarılı bir şekilde kullanılmasıyla bu durum da ortadan kalkacaktır... Buradaki mesele hareketin çok iyi verilmesi şeklinde özetlenebilir aslında bu tarz bir çizim teknolojisinin kullanımında,.. Üçüncü boyut ve başarılı bir hareket hissi hikayenin akışını ve doğal olarak okurun hikayeye tutunmasını sağlayacaktır özetle... Bu anlamda 1 ve 3 numaralı resimdeki gibi deniz efektinin gerçekçi efektler şeklinde değil de, 2 numaralı örnekte olduğu gibi çizgilerle verilmesi bana göre daha olumlu bir hareket... 2. örneğin bir diğer kusuru yelken detaylarının verilmemiş olması ki diğer örneklerdeki detayların burada olması gerek bana göre,.. Ayrıca kılıçlı figür çok hareketsiz, adeta büst gibi bir duruş sergiliyor, bu anlamda figürlerin ponderasyon'u çok önemli.. karşı hareket olarak adlandırabileceğimiz bu durum, vücudun yaptığı bir hareketin vücudun diğer kısımlarına yansıyan anti hareketi olarak özetlenebilir.. Şöyle ki, vücudun kılıç tutarken el duruşundan kaynaklı hareketi, vücudun diğer kısımlarına getirdiği yük ne şekilde olmalı, boyun ve başa yansıması, gövde ve ayaklarda yarattığı gerilim vs. bana göre önemli.. Oldukça hareketli geçeceğini varsaydığım bir savaş sahnesine oranla bu duruş oldukça hareketsiz kalmış gibi... Ayrıca gemilerin ahşap olduğuna dair okur üzerinde bir etki bırakması için biraz daha çalışılması gerek sanırım... Genel olarak 2. çalışmanızı daha olumlu buldum diyebilirim, zira dalga efektleri diğer iki örnekte beni rahatsız etti, detayları da halledince bir sorun kalmayacak gibi... Sonuç olarak, çizgi filmler ya da filmlerdeki hareketin izleyiciye sağladığı rahatlığı, çizgi romanlarda da arıyor olması hususu önemli... Tabi bu derece bir imkan olmadığına göre, tek bir anı resmeden çizgi roman karelerinin yakın bir etkiyi okuyucuya vermesi gerekiyor... Genele olarak düşüncelerim bu şekilde, çalışmalarınızda başarılar diliyor ve hayalinizin ete-kemiğe büründüğünü de görmek nasip olsun diyorum... Böyle bir yayın çıktığı vakit, satın alarak da size destek vereceğimizi de ayrıca belirtmeme gerek yok sanırım...:) Kolaylıklar diliyorum sevgili Adem...

Teknik
    Nereden
    çArşı - Beşiktaş

Seviye: 57 
    Tecrübe: 33,364,911
    Sonraki Seviye: 35,467,816

Beğenmiş
    29,071
    Beğenilmiş
    19,739
    Adı Geçen
    0 Konu
    Etiketlendiği
    0 Konu
    Bence çok güzel olmuş, bu arada karakterlerin daha çok ve yakın planda olduğu kareler gösterebilirsen daha iyi olur yorum yapabilmemiz için, ben dahil; çoğu eski çizgi roman okuru yeni çıkan dijitallere pek sıcak bakmazlar, lakin bizler son dinozorlarız, gelecek sadece dijital, bizim hâlâ eski okuduklarımızın kimse yüzüne bile bakmayacak, hangisine göstersem; daha şimdiden gençler hepsine gülüp geçiyorlar, soba olsa; soba tutuştururlar yani, bu yüzden çalışmaya devam etmen bence çok önemli, yalnız senaryo ile çizimi ayırmak lazım, ben şu anda sadece çizim açısından yazdım, senaryoyu okuyunca yorum yapabilirim, bence çalışmaya devam et dostum

Çeviri & Balonlama

Seviye: 32 
    Tecrübe: 399,783
    Sonraki Seviye: 453,790

Beğenmiş
    510
    Beğenilmiş
    389
    Adı Geçen
    0 Konu
    Etiketlendiği
    0 Konu
    Öncelikle işin ticari kaygıları şu aşamada çok da düşündüğüm birşey değil. Onu konuyu sorma sebebim çizgi roman okuyucusunun yeni tarzlara yaklaşımının doğrudan etkisi olduğu içindi.

- Daha sonra yayınlayacağım örneklerde de bundan daha da detaylı eleştirilerinizi bekliyorum bilesiniz, önerileriniz için çok teşekkürler.
    - Şu anki örnekler sadece yeni tarz konusunda yorum yapılması, fikir oluşması içindi. Bu yüzden oldukça ham çalışmalar.
    - Gerek karakter pozları, yüz ifadeleri, gerekse diğer modellerdeki detaylar konusunda daha gidilecek çok yol, yapılacak çok iş var, bunun farkındayım.
    - İlk iş için mutlaka seçeceğim konu hakkındaki usta çizerlerin eserlerini açıkçası bir çok açıdan taklit edeceğim. Sahneler, pozlar, yerleşimler vs.
    - Hollywood derki, "senaryo kraldır". Hikayemin genel hatları olsa da tamamlanmış değil. Bana göre senaryo her zaman çizgiden önce gelir. Bu sebeple iş o noktaya gelince bu konuda yetenekli birilerinden yardım isteyeceğim. Artık yardım çağrıma birilerinin cevap vereceğini umuyorum. Yoksa o konu beni çok sıkıntıya sokacaktır. Herkes işini yapmalı.
    - Doğrudan esas hikayeye geçiş yapmayacağım zaten. Önce 6-8 sayfalık kısa bir çalışma hazırlayacağım. Burda hikayeden daha çok çizim üzerine çalışacağım. Ve sizlerin fikirlerini isteyeceğim. Belli bir noktayı yakaladıktan sonra esas hikayeye başlangıç yapacağım.
    Velhasıl uzun ince bir yoldayım, gideceğim gündüz gece.
    Sizler de yoluma ışık tutun.

Mandos
    Guest
    Bana kalırsa en önemli kısım hikaye. Çzim elbette önemli ama hikaye kadar değil. Mesela Lenard ile birlikte ÇveB'lamasını yaptığımız "Atar Gull" adlı eserin çizimlerini şahsen beğnmedim. Ama eser o kadar sağlam ki "yemişim çizimleri" diyebiliyorum.
    Sizin çizimlerinizde mizansen gayet sağlam. Karakterlerin mimikleri de hale yola koyulunca on numara bir iş çıkacağından şüphem yok.

Admin
    Nereden
    dünyanın sonu

Seviye: 51 
    Tecrübe: 12,822,694
    Sonraki Seviye: 13,849,320

Beğenmiş
    14,656
    Beğenilmiş
    10,483
    Adı Geçen
    0 Konu
    Etiketlendiği
    1 Konu
    Kesinlikle, sağlam bir senaryo hayat kurtarır derler...:) Size bu zorlu yolculukta her
    daim destek olacağımızdan emin olabilirsiniz... O zaman sizin çalışmanız için bir pro-
    totip çıkarmanızı bekliyoruz hayallerinize dair... Kolaylıklar dilerim sevgili Adem...
    adem .

FACEBOOK'TA PAYLAŞ

Konuya Mesaj Yazanlar: 2

profesyonel web tasarım
© Copyright 2021. Tüm Hakları Saklıdır. Çizgili Kitap | Çizgili Kitap Forum Kuralları