Konu: Nihat Sami Banarlı - Türkçenin Sırları

Çeviri & Balonlama

Seviye: 36 
    Tecrübe: 913,574
    Sonraki Seviye: 1,000,000

Beğenmiş
    48
    Beğenilmiş
    829
    Adı Geçen
    0 Konu
    Etiketlendiği
    0 Konu

[Yeni üye olduysanız üye onayınızı bekleyiniz ya da üye olmak için TIKLAYINIZ.]

Bir dilin kelimelerini hor görmek, hakir görmek, hele şu veya
    bu politik veya ideolojik sebeple dilden atılabilir görmek, en az, onların oluş
    ve yontuluş tarihini bilmemekten, hatta sevmemekten doğan büyük bir gaflettir.

Çünkü, milletlerin olduğu gibi, kelimelerin de tarihi vardır.

Bir milletin ataları, asırlarca o kelimelerle doymuş, onlarla düşünmüş; birbirlerini
    ve evlatlarını o kelimelerle tamamıyla milli bir sanatla işleyip Türk yapmışsa,
    evlatlar, artık o kelimelere düşman kesilemezler.

326 sayfa, 8.5 mb. pdf.

[Yeni üye olduysanız üye onayınızı bekleyiniz ya da üye olmak için TIKLAYINIZ.]

Mr.YER6
    Guest
    Görüşlerine pek katılmasam da, Türkçenin özünü bulma hareketinin antitezini derleyen bu fikirleri de okumak lazım, deyip zamanında edindiğim bir çalışma. Dil konusuna ilgi duyanlar için bir başvuru kaynağıdır, netekim.. :)

Teşekkürler Mandos.

Aktif Üye

Seviye: 34 
    Tecrübe: 614,666
    Sonraki Seviye: 677,567

Beğenmiş
    161
    Beğenilmiş
    51
    Adı Geçen
    0 Konu
    Etiketlendiği
    0 Konu
    Teşekkür ediyorum.
    .

Aktif Üye

Seviye: 37 
    Tecrübe: 1,182,662
    Sonraki Seviye: 1,209,937

Beğenmiş
    617
    Beğenilmiş
    252
    Adı Geçen
    0 Konu
    Etiketlendiği
    0 Konu
    Teşekkürler. Ben de bazı görüşlere katılmasam bile, özellikle sır kelimesine karşı olsam bile, Nihat Sami birçok yerde haklıdır. Bugün dilimizin içinde bulunduğu acınası hale bakın. O eski güzelim İstanbul Türkçesi yok olmuş, her yere gecekondu dili hakim. Türkçe, kubbede kalan hoş bir sada... (Bakınız, dünyanın bütün dillerini az çok dinliyorum. Şeker yer gibi konuşan Çinliler, sakız çiğner gibi konuşan Hintliler, çok nazikane konuşan Japonlar, ayın çatlatarak konuşan Araplar, vezinli konuşan İspanyollar... ve diğerlerinde bir ahenk, bir musiki var. Oysa dilimize bakıyorum, kuru, müziksiz, melodisiz bir dil haline gelmiş. Bunun sorumlularından bir kısmı, imkanı atıp olanak, ihtimali atıp olasılık vs. diyenlerden başlıyor. Ah, konuşacak çok şey var, var da dinleyen kim!

FACEBOOK'TA PAYLAŞ

Konuya Mesaj Yazanlar: 2

Konu Etiketleri:

profesyonel web tasarım
© Copyright 2021. Tüm Hakları Saklıdır. Çizgili Kitap | Çizgili Kitap Forum Kuralları