Konu: Sarı Kantaron (Manuele Fior - Europe Comics / 2022)

Admin

Seviye: 42 
    Tecrübe: 2,864,728
    Sonraki Seviye: 3,025,107

Beğenmiş
    13,887
    Beğenilmiş
    3,311
    Adı Geçen
    0 Konu
    Etiketlendiği
    0 Konu

Daha önce Manuel Fior'un yine ödüllü grafik romanı "[Yeni üye olduysanız üye onayınızı bekleyiniz ya da üye olmak için TIKLAYINIZ.]"yi çevirmiştim.

"Sarı Kantaron", farklı yaşamlardaki iki karakterin hikâyesini anlatan bir çizgi roman. 1922 yılında Mısırbilimci Howard Carter hayatının keşfinin eşiğinde ve Tutankamon'un mezarını ortaya çıkarmak üzere. Teresa ise, 2001 yılında Tutankamon'un mezarında bulunan keşifler üzerinde araştırmalar yapan ve Berlin'de yardımcı bilim insanı olarak çalışan genç bir kadın.

Kitap mezarın açılmasıyla başlayıp 1998'de, parlak bir arkeoloji öğrencisi olan Teresa'nın Tutankamon'un mezarının keşfi üzerine büyük bir serginin hazırlanmasına katılmak üzere bir burs ve Berlin'de bir pozisyon kazanmasıyla devam ediyor.

Teresa İtalya'dan geldiği Berlin'de kendisine hızla ikili bir hayat kuruyor. Bir yandan yüksek başarı gösteren, motive olmuş bir profesyonel ve mükemmel bir çalışan, öte yandan ise, Ruben adında, hakkında pek az şey bildiği, kendi hayatında her zaman uyguladığı düzenli rutinin tam tersine savruk ve disiplinsiz bir adamla birlikte, Avrupa'da "squat" denilen bir işgal evinde yaşamakta.

Ben de 1990'lı yıllarda interrail seyahatlerim sırasında birkaç kez arkadaşlar aracılığıyla bu tip binalarda konaklamış ve mahalle sakinlerinin durumu olağan karşılamalarına çok şaşırmıştım. Bu evlerde kalanlara da "squatter" diyorlar. Türkçede tam karşılığı olmasa da, "squat: çömelmek" fiilinden yola çıkarak "bir yere çöreklenen kimse" ya da kibarca "ev işgalcisi" olarak çevirirsem çok yanlış bir ifade olmayacak.

Kitaptan fazla uzaklaşmadan devam edeyim. Burası, artık tam olarak var olmayan bir Berlin. Fondaki Punk Berlin manzarası, aslında pek çok şeyi anlatıyor. Kömür kokusundan bile ayırt edilebilen Eski Doğu ve Batı Berlin. Savaştan zarar görmüş binalar ve Sovyetlerden kalma yapılar hâlâ yıkılıp yeniden inşa edilmekte. Teresa çoğunlukla uyum sağlamakta ama öte yandan içinde bulunduğu tuhaf ilişkiyi ve Ruben'i daha uygun bir şeye dönüştürmeye çalışmakta.

Özellikle Mısır'da geçen sahnelerin daha geniş çekimlerinde, çizimler taze suluboyalar gibi; başka yerlerde ise biraz daha basit olma eğiliminde. Yine de bu renk paletini ve özellikle grafiti içeren sahneleri ben seviyorum.

Sizlere de iyi okumalar diliyorum.

* Bugüne kadar en az 50 mesaj yazılmış olmalı *

Teknik
    Nereden
    çArşı - Beşiktaş

Seviye: 57 
    Tecrübe: 34,314,019
    Sonraki Seviye: 35,467,816

Beğenmiş
    29,194
    Beğenilmiş
    19,893
    Adı Geçen
    0 Konu
    Etiketlendiği
    0 Konu
    İndirdim daha okumadım ama çok güzel eser olduğu hemen belli oldu hızlı bakış da bile, hafta sonu kesin okuyacağım, hatta ilk sırada, sağol dostum

FACEBOOK'TA PAYLAŞ

Konuya Mesaj Yazanlar: 1

profesyonel web tasarım
© Copyright 2021. Tüm Hakları Saklıdır. Çizgili Kitap | Çizgili Kitap Forum Kuralları