Konu: Cennete Dönüş (Paco Roca - Fantagraphics Books / 2020)

Admin

Seviye: 42 
    Tecrübe: 2,755,621
    Sonraki Seviye: 3,025,107

Beğenmiş
    13,765
    Beğenilmiş
    3,199
    Adı Geçen
    0 Konu
    Etiketlendiği
    0 Konu

Yalın hayatların, avaz avaz bağırmadan, usul usul anlatıldığı Bu tür öykülere bayılıyorum ben. Kitabın sayfalarında Marquez'in "Yüzyıllık Yalnızlık" ve Jeffrey Eugenides'in "Middlesex"inden esintiler bulmak gayet mümkün o nedenle. Sayfalara yerleşen o büyülü gerçeklik ve atmosfer çarpıyor okuyucuyu. İspanyol çizer Paco Roca da bu işin üstatlarından biri zaten benim için. Daha önce de iki kitabını dilimize çevirmiş ve forumda paylaşmıştım: "[Yeni üye olduysanız üye onayınızı bekleyiniz ya da üye olmak için TIKLAYINIZ.]" ve "[Yeni üye olduysanız üye onayınızı bekleyiniz ya da üye olmak için TIKLAYINIZ.]".

"Cennete Dönüş", Paco Roca'nın bugüne kadarki belki de
    en iddialı eseri, annesine dokunaklı bir saygı duruşu ve savaş sonrası İspanya'daki yaşamın buruk bir tasviri. Bir ailenin portresi ardına gizlenmiş dramlar ve bir ülkenin bir diktatörün elinde acılarla sınandığı, yitip gitmiş nice insan yaşamları.

Her şey, 1947'de Valensiya sahilinde piknik yapan genç bir kadın ve ailesinin sıradan bir sahnesiyle başlıyor. Artık hayatının son yıllarında olan Antonia, burada çektirdikleri fotoğrafı çok seviyor. Çünkü fotoğraf, yetiştirilme tarzının, ailesinin anılarını içinde barındırıyor; yani onun için cennetinin anahtarı.

Roca'nın çizgi romanda kullandığı teknik mükemmel: Tek bir fotoğraftan olabildiğince çok şey çıkarma tekniği. Bunu mükemmel bir şekilde yapıyor. O kadar ki, insanı ağlatacak kadar hüzünlü ve ruhunda çatlaklar oluşturacak kadar güçlü.

Paco Roca, bu sıradan aile gezisinden yola çıkarak annesinin gelişim yıllarının yürekten bir portresini çiziyor. Mütevazı bir ailenin bu zarif tasviri, hem samimi bir biyografik hikâye hem de savaş sonrası İspanya'da birçok kişinin karşılaştığı zorlu yaşamın daha geniş bir yansıması. Antonia ve ailesi, sürekli açlık, karaborsanın karanlık işleri, savaş ve ebeveyn istismarının travmaları ve Katolik Kilisesi ile Franco'nun otoriter rejiminin yarattığı baskıcı atmosferle mücadele ediyor ve bu kadar acının içinde, yer yer izledikleri filmlerde, hayal gücünde ve küçük iyiliklerde küçük neşeler ve hayret verici anlar buluyorlar.

* Bugüne kadar en az 50 mesaj yazılmış olmalı *

Teknik
    Nereden
    çArşı - Beşiktaş

Seviye: 57 
    Tecrübe: 33,853,293
    Sonraki Seviye: 35,467,816

Beğenmiş
    29,131
    Beğenilmiş
    19,825
    Adı Geçen
    0 Konu
    Etiketlendiği
    0 Konu
    Bu tarz çizgileri çok seviyorum, senaryo da mükemmel, üstelik biyografik olması daha da muhteşem, aslında eksiksiz tam benim kalemim üstadım, bana en çok dokunan faşist general Franko'nun başka milletlere (Faşist Almanlara ve Faşist İtalyanlara) kendi halkından olanları yok ettirmesidir, Pablo Picasso Guernica tablosunda bunu dile getirir, eser internette olanların bazılarında görüldüğü gibi renkli değildir; zaten böyle acı bir resim renkli yapılamazdı, yapılsaydı bile sadece kan kırmızısı olurdu, mezarlarında hortlasın faşist Franko ve gelmiş geçmiş tüm faşistler, yaşasın Bask, diğer yandan bizim "Cahal Entel"ler; Guernica'yı "Güvercin" diye tercüme ederler (Kürk Mantolu Madonna'yı da şarkıcı Madonna olarak bildikleri gibi), sanırım güvercin barış sembolü diye ve belki de tabloda sanki güvercini andıran çizimler olduğu için, tabi uydurma, Guernica; İspanyol faşist general Franko tarafından "rica edildiği" için Faşist Almanlar ve Faşist İtalyanlar tarafından bombalanan İspanya'daki kasabanın adı, doğru mu değil mi tam bilinmez ama sergide tabloyu gören faşist bir rütbeli asker Picasso'ya; "Bunu siz mi yaptınız?" demiş, Picasso da; "Hayır ben değil, siz yaptınız." demiş, ellerine sağlık üstadım, kelimelerle ifade edilmesi mümkün olmayan olağanüstü bir çalışma, sağol

Üye

Seviye: 6 
    Tecrübe: 215
    Sonraki Seviye: 282

Beğenmiş
    62
    Beğenilmiş
    46
    Adı Geçen
    0 Konu
    Etiketlendiği
    0 Konu
    Daha önceki paylaşımımda sevgili "victoryv"in özenli seçilmiş çeviriler yaptığını belirtmiştim: Bu ve Paco Roca'dan yapmış olduğu diğer çevirisi "Deniz Feneri" buna en iyi iki örnek. Lütfen devam "victoryv". Bu iki örnek üzerinden Paco Roca'dan bahsedeyim.

Paco Roca, renklendirmesi ve çizimleri tablo gibi olan yeni nesil çizerlerinden. Türkiye'de, şimdiye kadar, Desen Yayınları'ndan 4 kitabı çıktı. "Kırışıklıklar", "Kumdan Sokaklar", "Ev" ve "Unutulan Ruhların Çukuru"

"Unutulan Ruhların Çukuru" en çok önereceğim çizgi romanı. Yazarı, Paco Roca'yı gerçek olayı çizmesi için bayağı uğraşmış. Pandemi döneminde fırsat bulup çizdiği gerçek bir olay. Ama ne çizim...: Franko rejimini ve kardeşin kardeşi kırmasını film gibi anlatan "dram" çizgi roman. Okunmasını şiddetle tavsiye ederim.

Emeğin için tekrar çok teşekkürler.

Admin

Seviye: 42 
    Tecrübe: 2,755,621
    Sonraki Seviye: 3,025,107

Beğenmiş
    13,765
    Beğenilmiş
    3,199
    Adı Geçen
    0 Konu
    Etiketlendiği
    0 Konu
    Alıntı aster01 Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Daha önceki paylaşımımda sevgili "victoryv"in özenli seçilmiş çeviriler yaptığını belirtmiştim: Bu ve Paco Roca'dan yapmış olduğu diğer çevirisi "Deniz Feneri" buna en iyi iki örnek. Lütfen devam "victoryv". Bu iki örnek üzerinden Paco Roca'dan bahsedeyim.

Paco Roca, renklendirmesi ve çizimleri tablo gibi olan yeni nesil çizerlerinden. Türkiye'de, şimdiye kadar, Desen Yayınları'ndan 4 kitabı çıktı. "Kırışıklıklar", "Kumdan Sokaklar", "Ev" ve "Unutulan Ruhların Çukuru"

"Unutulan Ruhların Çukuru" en çok önereceğim çizgi romanı. Yazarı, Paco Roca'yı gerçek olayı çizmesi için bayağı uğraşmış. Pandemi döneminde fırsat bulup çizdiği gerçek bir olay. Ama ne çizim...: Franko rejimini ve kardeşin kardeşi kırmasını film gibi anlatan "dram" çizgi roman. Okunmasını şiddetle tavsiye ederim.

Emeğin için tekrar çok teşekkürler.
    İspanya İç Savaşı ve genel olarak İspanya tarihinin bende ayrı bir yeri oldu hep. Fetihler Çağının karanlık yüzünde de var bu ülke, orta çağın kaotik zamanlarında da başrol oyuncularından. Portekiz faşisti Salazar'ın "Futbol, Fiesta, Fado" üçlemesi, sadece Portekiz'de değil, bu topraklarda da hükmünü sürdürmüyor mu, uzun yıllardır?

Yani bu kadar acının kaynağı olan coğrafyadan bu kadar nitelikli sanatçının çıkması boşa olmasa gerek. Paco Roca ise aster01 üstadım, sizin de değindiğiniz gibi, usta işi çizgileriyle ve hikâye anlatıcılığıyla gerçekten özel birisi. Eskilerin "nevi şahsına münhasır" dedikleri kişilerden. Gündelik hayatın içinden sıradan öyküleri sakince ve huzur içinde anlatırken çizgilerin ötesinde İspanya tarihinin karanlık yüzünü de koyuyor karşınıza. Umarım tüm kitapları bir gün dilimize çevrilir de bu ustanın yapıtlarından mahrum kalmayız.

Keşke bu çizgi romanlar filme de aktarılabilse. Aynı duygu yoğunluğu ve aynı yorumlama tekniği ve alt metinde gizlenen ince mizahı ile ama.

FACEBOOK'TA PAYLAŞ

Konuya Mesaj Yazanlar: 2

profesyonel web tasarım
© Copyright 2021. Tüm Hakları Saklıdır. Çizgili Kitap | Çizgili Kitap Forum Kuralları