Çizgili Kitap is 18 years old - Çizgili Kitap puni 18 godina - Çizgili Kitap ha 18 anni - Çizgili Kitap tiene 18 años - Çizgili Kitap 18 yaşında - Çizgili Kitap 18 वर्ष का है - Tá Çizgili Kitap 18 bliana d’aoi - Çizgili Kitap - International Comics Joint Brother Forums Union - www.cizgilikitap.com

Konu: Carole - Geride Bıraktıklarımız (Clément C. Fabre - Europe Comics/2023)

Admin

Seviye: 41 
    Tecrübe: 2,469,083
    Sonraki Seviye: 2,530,022

Beğenmiş
    12,621
    Beğenilmiş
    2,920
    Adı Geçen
    0 Konu
    Etiketlendiği
    0 Konu

Bu kez sıkıntılı, daha doğru bir deyişle, biraz ikircikli bir kitap var elinizde/ekranınızda. Sonuçta eserin yaratıcısı bir Ermeni ve 1915'den girip 6 - 7 Eylül olaylarına, oradan yakın tarihimize, Gezi Parkı direnişine dek pek çok anın fotoğrafını çekme derdinde bir yazar. Eh, bu kadar uzun bir zaman dilimi de 225 sayfaya sığmaz haliyle. O nedenle, siz bu kitabı bir ailenin yol haritası olarak okuyun en iyisi.

Henüz birkaç günlükken ölen teyzeleri Carole'un kayıp mezarını bulmak için çalkantılı ve protesto dolu bir zamanda, Gezi Parkı eylemlerinin sürdüğü İstanbul'a yolculuk eden iki kardeşin hikayesi.

Carole, doğumundan kısa bir süre sonra ve İstanbul'daki Ermeni anne ve babasının Fransa'ya gitmesinden sadece birkaç yıl önce ölmüştür. Clément, bazı şeylerin anlatılmamış olduğunu fark ederek büyükanne, büyükbaba ve annesiyle röportaj yapar. Türkiye'de sayısız başarısız aramadan sonra, kendisinin ve kardeşinin elde ettiği şeylerin, bir gerçeği araştırmaktan çok bir iç gözlem çalışması olduğunu fark etmeye başlar.

Fransa'ya kaçmadan önce Türkiye'de yaşayan Ermenilerin aile tarihini inceleyen dokunaklı bir hikâye. Söz konusu Ermeniler olunca, haliyle bizim pek sevmediğimiz "soykırım" ve "pogrom" gibi kavramlar da kitapta yerini almış ama saldırgan ve tek yanlı bir dille değil de farklı pencerelerden de bakılmaya çaba gösterilmiş az çok. Ayrımcılık ve soykırım hakkında diyaloglar da dikkatlice yapılandırılmış. Kuşaklar arası travma, henüz anlamaya başladığımız bir konu. Ancak, torunlar üzerinde büyük bir etkisi olduğu açık.

Geçmişi araştırmak kolay değil, bazen sorular cevapsız kalıyor ve bazı gerçekler konusunda herkeste bir kafa karışıklığı var. Ama yapacak bir şey yok, hayatta işler böyle yürüyor.

Sonuçta anlatılanlar kişisel bir öykü, aile tarihi ve elbette Türk siyaseti. Ama hepsinden önemlisi, İstanbul. Güzelliği her resimden yayılıyor.
    Kitaptaki bazı değerlendirme ve düşünceler bize uymayacaktır. O nedenle ilk paragrafta da değindiğim gibi, hassas noktalarımızdan vurulmadan ama 6-7 Eylül gibi bazı gerçekleri de göz ardı etmeden, aile, hafıza, tarih - insan bağlantısı hakkında buruk bir hikaye gibi okunmalı.

İyi okumalar dilerim.

[Yeni üye olduysanız üye onayınızı bekleyiniz ya da üye olmak için TIKLAYINIZ.]

Admin
    Nereden
    İstanbul

Seviye: 41 
    Tecrübe: 2,113,626
    Sonraki Seviye: 2,530,022

Beğenmiş
    2,634
    Beğenilmiş
    2,602
    Adı Geçen
    0 Konu
    Etiketlendiği
    0 Konu
    Çocukluğumun ve gençliğimin geçtiği Kurtuluş'u-Pangaltı'yı-Maçka Parkı'nı-Taksim'i ve Gezi Parkı'nı bir çizgi romanda görmek beni çok mutlu etti. Bir solukta okudum, keşke mezarı bulabilselerdi... Benzer bir hikayeyi bildiğim için üzüldüm. Paylaşım çok güzeldi,teşekkürler üstadım.
    [Yeni üye olduysanız üye onayınızı bekleyiniz ya da üye olmak için TIKLAYINIZ.]

Aktif Üye

Seviye: 40 
    Tecrübe: 2,030,591
    Sonraki Seviye: 2,111,327

Beğenmiş
    993
    Beğenilmiş
    7,012
    Adı Geçen
    0 Konu
    Etiketlendiği
    0 Konu
    Bu bölümü tek başına sırtlayıp, götürüyorsunuz. Elinize, emeğinize sağlık. Tevazu gerektimeden, muhteşem işler yapıyorsunuz.

Aktif Üye

Seviye: 28 
    Tecrübe: 191,063
    Sonraki Seviye: 195,661

Beğenmiş
    121
    Beğenilmiş
    87
    Adı Geçen
    0 Konu
    Etiketlendiği
    0 Konu
    Çok teşekkürler macerayı keyifle okuyacağımıza eminim.

Teknik
    Nereden
    çArşı - Beşiktaş

Seviye: 57 
    Tecrübe: 32,231,984
    Sonraki Seviye: 35,467,816

Beğenmiş
    28,809
    Beğenilmiş
    19,467
    Adı Geçen
    0 Konu
    Etiketlendiği
    0 Konu
    Ellerine sağlık dostum, okunacaklar listeme hemen almıştım, bu hafta kesin okuyacağım

FACEBOOK'TA PAYLAŞ

Konuya Mesaj Yazanlar: 4

profesyonel web tasarım
© Copyright 2021. Tüm Hakları Saklıdır. Çizgili Kitap | Çizgili Kitap Forum Kuralları