Çizgili Kitap'ın 17. Yıldönümünde keyifli okumalar.
* Bugüne kadar en az 10 mesaj yazılmış olmalı *
Çizgili Kitap'ın 17. Yıldönümünde keyifli okumalar.
* Bugüne kadar en az 10 mesaj yazılmış olmalı *
;................................................. .................................................. ..........................................
Her nedense aklımıza Mason Yemini ' The Masonic Oath /Iuramentum Massonicum ' geldi. Peki ne idi_? : )
The Masonic Oath:
All this I most solemnly, sincerely promise and swear, with a firm and steady resolution to perform the same, without any hesitation, myself, under no less penalty than that of having my body severed in two, my bowels taken from thence and burned to ashes, the ashes scattered before the four winds of heaven, that no more remembrance might be had of so vile and wicked a wretch as I would be, should I ever, knowingly, violate this my Master Mason's obligation. So help me God, and keep me steadfast in the due performance of the same.
Mason Yemini:
Üstad Mason'un bu yükümlülüğünü kasten ihlal edersem, benim gibi aşağılık bir zavallının bir daha hatırlanmaması için, hiç tereddütsüz, kati olarak, istikrarlı bir kararlılıkla ve büyük bir ciddiyetle söz veriyorum ve ant içiyorum ki, bedenimin ikiye bölünmesinden, bağırsaklarımın çıkarılmasından ve yakılarak küle çevrilmesinden ve küllerin göğün dört rüzgârı önünde savrulmasından daha az bir cezaya tabi olmayacağım. O hâlde, Tanrım bana yardım et ve ' antın ' gereğini yerine getirmede beni sebatkâr kıl.
Pek Muh. Üstad Celil Layiktez, [soru ve yanıtlarla...] Mason Profili ' [cum quaestionibus et responsionibus...] Apparentia Massonica ' adlı eserinde ne diyordu_?
Yemin tutulmadığı taktirde uygulanacak cezalar nedir? Yemin metni boğazın kesilmesi, kalbin çıkarılması, dilin koparılması gibi vahşi maddeler içerir mi?
Operatif Masonların (duvarcı loncalarında) mesleğe kabul edildiklerinde ettikleri yeminlerde, Ortaçağların yasa ve söylemlerine uygun olan bu tarz metinler bulunabilirdi. Bu konuda ne bir genel uygulama vardı ne de yeminini bozanın boğazı gerçekten kesilirdi.
Bu ceza şekli İngiltere'de krala yapılan sadakat yemininde bulunuyordu; cezanın uygulandığına dair tek kayıt amirallik zabıtlarındadır ve böyle bir cezanın, 1557 yılında altı korsana uygulandığı kaydedilmiştir. Yani, Masonlukta hiçbir zaman uygulanmayan bu cezanın, yemin metnine o günün adetlerine göre sembolik mahiyette dâhil edildiği anlaşılmaktadır.
Çocukların "..... yapmışsam gözüm çıksın" yeminleri gibi bu tür sözler her dönemde sembol olarak kalmıştır. Operatif ve Spekülatif Masonluk tarihinde tatbik edilen en ağır ceza, para veya tard cezası olmuştur. Tatbik edilemeyeceğini bile bile, böyle bir metin üzerinde yemin etmenin riya sayılıp sayılmayacağı uzun süre tartışılmıştır.
Bazı Ritler bu cezaî şartı yemin metinlerinden tamamen çıkarmışlar, bazıları da "eskiden böyle yemin edilirdi" veya "sembolik cezanız bu olmakla beraber, asıl cezanız şerefsiz bir insan olarak ilân edilmeniz olacaktır" sözlerini yeminin ceza maddesine ilave etmek lüzumunu hissetmişlerdir.
Hülasa, Pek Muh. Üstad Celil Layiktez' in atıf ' sadakat yemini ' ve analoji ' herhangi yeminler, e.c., gözüm çıksın ' üzerinden hükmü şudur:
Yemin metni; {alegorik | sembolik,...} anlatımdır, mahiyettedir,... &c.
;................................................. .................................................. ..........................................
Bu eşsiz kitap için ilk teşekkürü etmekten O N U R duyarız.
İ ç t e n l i k l e...
Sevgiyle...