Konu: Gıcık Serisi hakkında

  1. #1
    Altın Üye
    Üyelik Tarihi
    Oct 2018
    Nereden
    izmir
    Mesajlar
    3,699

    Seviye: 48 
    Tecrübe: 7,620,131
    Sonraki Seviye: 8,476,240

    Beğenmiş
    3,143
    Beğenilmiş
    21,995
    Adı Geçen
    0 Konu
    Etiketlendiği
    1 Konu

    Çok karışık bir seri olduğu için ufak bir açıklama yapayım dedim;



    1- İlk sayılarında tarih künyesi olmadığı için kesin basım tarihlerini bilmiyorum ama 1980-1990 arasında 450den fazla sayı çıktığını tahmin ediyorum.
    2- Egede yayınlanan Yeni Asır gazetesine ek ve haftalık olarak dağıtılmış.
    3- İlk başta ismi GICIK'mış daha sonra magazin eki ile birleştirilerek SÜPER GICIK SARMAŞIK olarak yayınlanmış, sonra SÜPER GICIK olarak devam etmiş,tahminimce 150. sayıdan sonra yine sadece GICIK olarak yayın hayatına devam etmiş.
    4- Gıcık serileri genelde 8 sayfa Sarmaşık serileri genelde 16 sayfa olarak yayınlanmış.
    5- Şahsen tanışıp sohbet etme imkanı bulduğum Mustafa Yıldız ve Fikret Kol un da katkılarının olduğunu görmek bu seriyi paylaşırken ayrı bir heyecan katacak.
    6- Bazı sayıların seri numaraları tekrar basılmış, tarih künyesi olmadığı için hangisi doğru hangisi yanlış bilemiyoruz. O yüzden orjinali gibi iki ayrı sayı olarak paylaşacağız.
    7- Pek çoğumuzun bildiği gibi eskiden telif ve patent haklarına pek riayet edilmiyordu. (1001 serisi buna en iyi örnek) bu seride de bunu pek dikkate almamışlar, bazı karikatürlerin diğer dergilerden (Özellikle Çarşaf Dergisinden) esinlenildiğini (Bazılarından esinlenmek kelimesi çok masumane kalır :) ) sıkı takipçilerimiz fark edebilirler. O konuda yoruma girmeyeceğim çün
    kü o zamanki koşullarda bu sıradan bir durummuş.
    Aksini belirtmediğim sürece yaptığım tüm paylaşımlardaki taramalar bana aittir.
    Amacım arşivlerimin daha fazla kişiye ulaşmasıdır.
    İnadına Devam...

  2. #2
    Super Moderator
    Üyelik Tarihi
    Sep 2018
    Mesajlar
    956

    Seviye: 40 
    Tecrübe: 2,018,986
    Sonraki Seviye: 2,111,327

    Beğenmiş
    12,149
    Beğenilmiş
    2,320
    Adı Geçen
    0 Konu
    Etiketlendiği
    0 Konu
    Alıntı aksamsefasi Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Pek çoğumuzun bildiği gibi eskiden telif ve patent haklarına pek riayet edilmiyordu. (1001 serisi buna en iyi örnek) bu seride de bunu pek dikkate almamışlar, bazı karikatürlerin diğer dergilerden (Özellikle Çarşaf Dergisinden) esinlenildiğini (Bazılarından esinlenmek kelimesi çok masumane kalır :) ) sıkı takipçilerimiz fark edebilirler. O konuda yoruma girmeyeceğim çünkü o zamanki koşullarda bu sıradan bir durummuş.
    Yorumu ben yapayım o zaman.

    O zamanlarda değil, biraz daha eskilerde 50 - 60'lı yıllardaydı bu işler. Salt 1001 Roman değil, İnter'den tutun Kıral Neşriyat'a değin telif işlerinin pek önemsenmediği doğrudur. Çünkü bunlar yabancı kaynaklıydı (İngiliz, İtalyan ve hatta Belçika, Fransa kökenli) ve bilip takip edemezlerdi ülkemizi. Bu nedenle sayfa ekleme çıkarmalar, yerli macera çizme çabaları revaçtaydı o yıllarda. Ne kadar çok satarsan kârdır mantığı ile davranıyordu yayınevleri.

    Ama bu durum biraz farklı üstadım. Seksenli yıllar olmuş, aynı dönem yanyana çıkan ve ülke çapında yok satan Gırgır, Çarşaf gibi dergilerden ve adı bilindik yerli çizerlerden birebir apartma işi hiç şık durmuyor. Arkadaş arkadaşın emeğini almış, gitmiş.

    Tabii bunca zaman sonra bize çenemizi yormak ve sonra oturup okumak, yorumlamak kalıyor. Ne de olsa sadece gazete ekleri değil, öyle böyle, bir döneme işaret eden belgeler bunlar.

    Sizin emekleriniz ise, her türlü takdirin üzerinde zaten.

FACEBOOK'TA PAYLAŞ

Konuya Mesaj Yazanlar: 1

profesyonel web tasarım
© Copyright 2021. Tüm Hakları Saklıdır. Çizgili Kitap | Çizgili Kitap Forum Kuralları