“BANA BİR AİLE ÇİZ.”
İkinci Kuşak - Michel Kichka

İkinci Kuşak - Babama Söylemediklerim
Michel Kichka

2012
112 sayfa
Çeviri: İzel Rozental

Eseri İkinci Kuşak için; Maus’un etkisinde kaldığını saklamıyor sanatçı. Benim geçenlerde yeni okuduğum Maus gibi, İKİNCİ KUŞAK - Babama Söylemediklerim de; Dave Sim’in Judenhass, Joe Kubert’in Yossel ve Bernice Eisenstein’in I Was a Child of Holocaust Survivors eserleri benzeri, bir Holokost* hikayesi. Bu eserin diğerlerinden farkı; daha fazla otobiyografik oluşu, ben gerçekten çok beğedim, tavsiye ederim, sevgi ve saygılarımla.

*Holokost (Holocaust):
Yunanca ‘Bütün' anlamına gelen ‘Holos' ve ‘Yanık' anlamına gelen ‘Kaustos' tan gelir; Nazilerin II. Dünya Savaşı'nda, yaklaşık 6 milyon Yahudiye yaptığı sistematik soykırımın en tercih edilen adıdır. Naziler buna; "Yahudi Sorunu'nun Nihai Çözümü" demişlerdir.
Nazilerin ırkçı politikası; yalnız Yahudileri etkilemedi. 6 milyonun üstündeki Yahudinin yanında; 150.000 civarında Roman da eziyet görüp katledildi. Ari ırktan olmayan diğer kurbanlar arasında; Ruslar ve Slavlar da vardı. Ayrıca 200.000'den fazla bedensel ve psikolojik engelli Alman da "Ötenazi Programı"nın bir parçası olarak sistematik bir şekilde öldürüldüler.

“İŞİN EN ZOR YANI, KARIN TAHTA TAKUNYALARIMIZIN ALTINDA BLOKLAR OLUŞTURMASI VE HAREKETLERİMİZİ ENGELLEMESİYDİ.”
İkinci Kuşak - Michel Kichka