Dönem: 1947-1962
Kaç Sayı Çıktı: 33
Basım Yeri: Ankara
Sahibi: Osman Yüksel Serdengeçti
Başyazar: Osman Yüksel Serdengeçti
Yazı İşleri Müdürü: Osman Yüksel Serdengeçti
Allaha, Millete, Vatana Koşanların Dergisi
"Hakka Tapar Hakkı Tutar"
Yayın hayatı yalnızca 33 sayı süren Serdengeçti dergisinin ilk sayısı 20 Nisan 1947 tarihinde okuyucusuyla buluşmuştur. Aylık olarak çıkması planlanan ve ikinci sayısı da bir ay sonra (Mayıs 1947) çıkan Serdengeçti dergisinin, üçüncü sayısı ise ancak 5 ay sonra okuyucuyla buluşabilmiştir. İşbu fasılalar sebebiyle Osman Yüksel (Serdengeçti), bu durumu “Nerede ne zaman çıkacağı belli olmaz, bir çıkar pir çıkar? sözleriyle ifade etmiştir. Fasılalara ilaveten derginin basım yeri de sürekli olarak değişmiştir. Maddi yetersizliklerin yanında derginin sık sık kapatılması ve Osman Yüksel’in cezaevine gönderilmesi bunun en büyük nedenidir. Dergide Serdengeçti logosunun altında büyük harflerle “Allah’a, millete, vatana koşanların dergisi” ve “Hakka tapar, halkı tutar” düsturlarına yer verilmiştir. Serdengeçti dergisinde çoğunluklu olarak Osman Yüksel’in kendi, müstear isim kullanarak ve imzasız yazıları bulunmaktadır. Dönemin tanınmış isimleri Nurettin Topçu, Ali Fuat Başgil, Necip Fazıl Kısakürek, Peyami Safa ve Eşref Edip dergide yazıları yayımlanan isimler olarak öne çıkmaktadır. Osman Yüksel ile özdeşleşen Serdengeçti dergisi, din, mukaddesat ve milliyet düşmanlarının karşı itilaf sürdüren bir yayın politikası sürdürmüş ve “Serdengeçti” adı bu noktada ad olarak alınmıştır. Serdengeçti dergisi çıktığı 15 yıl boyunca 33 sayısında da iktidarla ilişkilerini milletin perspektifinden değerlendirerek düzenlemiştir. Tek parti (CHP) iktidarında otoriteye karşı milletin sesini yazılarında duyurma iddiasında olmuştur. DP döneminde Serdengeçti dergisinde, hem iktidar partisi DP hem de muhalefetteki CHP’ye yönelik yazılar müsaveten kaleme alınmıştır. CHP’ye yönelik eleştirilere katiyen devam edilmekle birlikte iktidardaki Demokrat Parti’ye dair ise sergilenecek tutum “Bizim muhalefetimiz parti muhalefeti değil, millet muhalefetidir” düsturuyla ifade edilmiştir.
Dergi Hakkında Notlar:
Derginin yayım dönemleri şöyledir: 1947-1952, 1956 - 1960, 1962. Dergide Necip Fazıl Kısakürek'e ait yazılar bulunmaktadır.
Alıntı yapılan ve emek sahibi olan site
[Yeni üye olduysanız üye onayınızı bekleyiniz ya da üye olmak için TIKLAYINIZ.]
Tek link
Serdengeçti Dergisi (1947-1962) (33 sayı tam) (upload RUSTA61)
[Yeni üye olduysanız üye onayınızı bekleyiniz ya da üye olmak için TIKLAYINIZ.]
Dostlar Serdengeçti dergisinin tüm sayılarını yukarıda da verdiğim siteden indirdim ve tek klasörde toplayıp upload ettim. Arşiv yapan ve bu eseri merak eden arkadaşlar için seri tamamlanmış oldu. Bu derginin neşredilmesinde ve internet ortamına aktarılmasında emeği geçen herkese can-ı gönülden teşekkürler.