Nurer Uğurlu - Atatürk'ün Askerlikle İlgili Kitapları
BİR İKİ SÖZ
(Cumali Ordugâhı), (Köprülü-İştip) caddesi üzerinde ve Köprülü'nün 10 kilometre şarkışimalisindeki Cumali ve Karacalı kariyeleri kurbunde idi.
Mezkûr Ordugâhta Köprülü'den gelen On beşinci ve İştip'ten gelen On altıncı süvari alaylarından; Üçüncü süvari fırkası kumandanı Mirliva Suphi Paşa Hazretlerinin taht-ı kumandalarından teşekkül eden bir süvari livası -tâlim ve manevra maksadıyla- içtima etmişti.
Mezkûr livanın tâlimlerini teftiş etmek üzere 16 Ağustos 1325 (1909) Pazar günü Cumali ordugâhına azimet eden Ordu Erkânıharbiye Binbaşısı Bahattin ve Erkânıharbiye Kolağası Sami ve Mümtaz Yüzbaşı Nuri Bey'ler meyanında ben de bulunuyordum; 26 Ağustos'a kadar orada kaldım.
Bizde tâlim ve tatbikat maksadıyla bir süvari livasının içtimaı senelerdenberi görülmedi. Erkânıharbiye Reisinin, ordu kumandanlarının manevra meydanlarında ısbat-ı vücud etmeleri de şimdiye kadar vâki olmamış gibidir.
(Cumali Ordugâhı) mütehassir olduğumuz hayat-ı askeriyenin mebdei gibi telâkki edilebileceğinden; orada geçirdiğim on günlük hayatın hatırası olmak üzere tutuğum bazı notları silah arkadaşlarıma hediye etmek istedim.
Asker hediyesi, asker olanlarca makbule geçer.
Erkânıharbiye Kolağası
M. KEMAL
[Yeni üye olduysanız üye onayınızı bekleyiniz ya da üye olmak için TIKLAYINIZ.]