Çizgili Forum 2008 yılında kurulduğundan itibaren kendi adıma ilgi alanlarımdan birisi de çizgi fanzinler
oldu ne zamandır... Fanzin çalışmaları forumda yayınlayan arkadaşlar bir farkındalık yaratmıştı bende o
dönemde ve bu vesileyle de bu tip çalışmalar üzerine eğilmekte yarar görüyorum zira burada inceleyec-
eğiniz konu her ne kadar gazete olarak adlandırılsa dahi bir fanzin çalışması, A3 boyutlarındaki kağıdın
katlanarak A4 ebatlarına getirilmesi ve içiçe konularak toplamda 4 yaprak-8 sayfadan oluşturulmuş
bir yayın...
Yayını amatör bir ruhla hazırlayan kişi Aydın/ÇİNE'den Mutlu GÜNEŞ isimli bir çizgi sever ama ben şah-
sen tanımıyorum, tanımayı çok isterdim tabi, o ayrı... Olasılıkla, 1990 yılında Sabah gazetesinde çizgi ro-
manların çocuklara yararlı olduğunu anlatan bir haber küpürü neticesinde, bir farkındalık yaratmak a-
macıyla böyle bir girişimde bulundu kendisi, yani ben öyle tahmin ediyorum fanzinde yazılıp çizilenler-
den.. Baş yazı, 5. sayfada da devam ettirilmiş, özellikle gazetelerin verdiği çizgi roman ekleri nedeniyle,
o dönemki furyaya ve bittabi çizgi roman sevgisinin yaygınlaşmasına katkı sunmaya çalışmış, ne de iyi
etmiş ki, böyle hoş bir yayın aracılığıyla bizler de kendisini gıyaben de olsa tanımış olduk...
Çalışmanın fotokopi aracılığıyla çoğaltılan bir Fanzin olduğundan mütevellit, kimi yerlerdeki siliklikler ne-
deniyle fazla okunmuyor ama o kısımları tamamlamayı hayal gücü yüksek çizgi roman okurlarına bırakı-
yorum. Gazetenin çıkış amacını aktaran "Çıkarken..." başlıklı 2. sayfa yazısını mutlaka okumanızı tavsiye
ediyorum, zira forumların ortaya çıkış nedenleri üzerine anektodlarda içermesi bakımından önemli...
Yayın sahibinin Mutlu GÜNEŞ olduğunu yukarıda bahsetmiştim, 2. sayfa yazısında "Hamitabat Mahallesi
133. Sokak, No: 1, Çine-AYDIN" şeklinde adresini de belirtmiş, tabi Çine'ye en yakın olarak tanıdığım Di-
dim'e sonradan yerleşen üstad Hakan ALPİN ismini çağrıştırdı bende, bilmiyorum bu yayından haberi var
mı ama yolu Çine'ye düşerse bu adres aklında olsun...
Kısa bir yayın ama içeriği dolu dolu diyebiliriz, okur mektupları köşesi ve genç çizerlere ait çalışmaların
yer aldığı bölümler, hemen Alfa Yayınları'nın bu konudaki tarzı akla geliyor... Diğer yandan eserleri yayın-
lanan kişilere ücretleri de gönderilmiş, yani telif hakkı dahi veriyorlar çalışması olanlara. 4 kupona çizim
seti de vereceğini ilan eden gazetede ayrıca mizah ve bulmaca köşesi, John Wayne'in hayatının anlatıldı-
ğı devamı haftaya tadındaki bir çizgi hikaye, Alfa Yayınları'nın Teks çıkardığına dair bir reklam ve yine
Aydın Çine'de, Sebze Pazarı, No:34'de bulunan Bozkurt Bakkaliyesi'nin reklamları söz konusu...
Demem o ki, bu çalışma yakın dönemimize dair epey bir hikaye anlatıyor aslında, umarım beğenilir ama
devamını çıkıp çıkmadığını bilmediğim bu yayının bende sadece 1 numaralı sayısı mevcut, iyi okumalar
Çizgili Kitap..!
EDİT: Gazetenin ayrıca bir de tanıtım sayısı çıkartılmış ki, işin ciddiyetini ortaya koyması anlamında bana
göre önemli bir anektod...
[Yeni üye olduysanız üye onayınızı bekleyiniz ya da üye olmak için TIKLAYINIZ.]