Metin Atak - Arena - BK - Tıpkıçekim Pdf
Yazarı: Metin Atak
Yayınevi: Atak Yayınevi
Yayın Yeri: ANKARA
Yazım Yılı: 25-12-1971
160 Sayfa
.... Bir anda, benden çıktığına
inanamadığım boğuk bir feryatla!
Bağırarak paniğe kapıldım ve
kendi sesimden korkarak kaçmaya
başladım. Fakat hafif bir baş dönmesi
ile sendeleyip düşerken, beynimde
yankılar yapan bir sesle irkildim.
--- Bizi neden durdurdun, Arzlı?
BK 1970 yılından itibaren, yeniden parlamaya başlamıştır. Aralarında Ray BRADBURY'nin "Fahrenhait 451", ASIMOV'un "Çelik Mağaralar", Pierre BOULLE'un "Maymunlar Gezegeni" gibi iyi BK eserlerinin bulunduğu 76 kitaplık bir dizi Okat Yayınlarınca yayıma girmiştir. Çeviri dizi olarak başarısız olan eserler, sahibini de iflasa sürükleyerek 16.kitapta sonlanmıştır. Aynı acı son, bir Türk BK'su yaratmaya çalışan Metin ATAK'ın yayınevine de gelmiş, 3 kitaptan sonra ATAK, yayını kesmiştir.
Metin ATAK tarafından yönetilen ATAK Yayınları, 3 kitap ile bk kitapları dizi kervanına 1970-71'de katılmıştır.
Metin ATAK'ın birbirini izleyen 2 romanında, Çağlayan Dizisi'nin etkisi görülmektedir. Bu etkiyi, 3. yayınladığı "Merih'ten Saldıranlar" adlı Robert HEINLEIN'ın eserine yeni bir düzenleme getirerek "Merih'te Panik" adıyla yayınlamasında da görüyoruz. İlk iki eserde, kurulması düşünülen bir Türk BK ekolü görülmektedir.
Öncülüğünü Edmond Hamilton gibi BK yazarlarının yaptığı Uzay Operası Uzay korsanları, lazer tabancaları, ışın kılıçları, galaksiler arası yolculuklar, gezegenler arası savaşlar, ışınlanma makineleri, türlü türlü yaratıklar, sihri andıran güçler ve envai çeşit dünyayı kurtaran kahramanlar… Belirli bir mesajı olmayan eserlerdir, yine de hiçbir zaman bitmeyecek savaşlar, ileri ve canlılık dolu bir evren, geri kalmış olmasına rağmen zekâsıyla hepsini halleden bir insanlık gözler önüne serilmeye çalışılmıştır. “Space operaâ€, yani “uzay operasıâ€, neredeyse yüz yıla varan yolculuğu zarfında epey evrilmiş ve hakaret niteliğindeki bir yaftadan, bilimkurgunun kabul gören, “prestijli†eserler çıkartabilen bir alt türüne dönüşmüş durumda.
Çağlayan Yayınevinin Yeni Dünyalarda Serisinin 2. kitabı olan Seyyareler Çarpışıyor "The King of the Stars" - Edmond Hamilton. Kitap "Beyond the Moon"adıyla da yayınlanmıştır. Con Gordon (çeviride böyle yazıyor yani John Gordon yazmıyor) isimli bir dünyalı uykuya dalma durumlarında beyninin içinde bir ses duymaktadır. Bu ses binlerce yıl sonrasından gelen, galaksi prensi Zart Arn´ın sesidir. Zart Arn, tarihi incelemeler için Con Gordon´la zihin değişimi yapar. Zart Arn´ın zihni Con Gordon´un bedenine ve geçmişe geçerken, Con Gordon´un zihni de Zart Arn´ın bedenine ve geleceğe geçer. Con Gordon´u herkes prens sanmaktadır. Gordon çeşitli siyasal karışıklıklar yaşar. Zart Arn adına aşık olur hatta evlenir. Bir Galaksi imparatorluğu ve ona isyan eden Bulut isimli nebulanın sakinleri savaşırlar. Kitabın baş konusu da uzayın kendisini yok eden "Disriptör" isimli esrarengiz silahtır.....
İşte bu kitap Metin Atak'ı çok etkilemiş ve böylece kahramanı Murat Atak olan iki kitap yazmıştır. Kendi soyadını kullandığı kahramanı Edmond Hamilton'un kahramanı Con (John) Gordon'u kitaplarına ekleyivermiştir.
İnternette de pek bilgi bulamadım Metin Atak hakkında. Ama Atak Yayınevi'ni kurup kendine ait iki kitabı yayımlamış; ve (kitaplarda belirtildiği üzere) Ankara'da bir de Science Fiction Fan Club kurmuş. Gezegenler Savaşıyor'u cumartesi, serinin ikinci kitabı olan Arena'yı ise bugün buldum; almadan edemedim. Daha ilginci ise, yine bugün aldığım Merih'te Panik kitabında şöyle bir not var:
"Canım Arkadaşım Cengiz Tan'a Sevgilerimle. Metin Atak (29.6.1976)"
Hevesi neden bu kadar çabuk söndü yoksa başına gelen bir olay mı iki kitaptan sonra sürdürmesini engelledi? Araştırmamı sürdürecek ve eğer bir şeyler öğrenebilirsem sizlerle paylaşacağım.
Yeni Dünyalarda Serisi ikinci kitap:
Arena - Tıpkıçekim Pdf Cs: [Yeni üye olduysanız üye onayınızı bekleyiniz ya da üye olmak için TIKLAYINIZ.]
Yeni Dünyalarda Serisi ilk kitap burada: [Yeni üye olduysanız üye onayınızı bekleyiniz ya da üye olmak için TIKLAYINIZ.]
![]()