Mevzuya damdan düşer misali girmek gibi algılanmasın, [Yeni üye olduysanız üye onayınızı bekleyiniz ya da üye olmak için TIKLAYINIZ.] muhabbete istinaden
konuyla ilgili birkaç şey söylemek istiyorum. Arası biraz soğudu ama anca fırsat bulabildim.
Çizgiromana ilginin had safhada olduğu günleri yaşamış arkadaşlar bilirler, günümüzdekinin aksine,
geçmiş dönem yayıncılığında kapaklar yeniden üretilerek yayınlanırdı.
Ceylan Yayınları’nın efsane kapakçısı Samim Utkun, uygun gördüğü herhangi bir paneli
kendi estetik anlayışıyla kapağa taşıyarak yayın içeriğine sadık kalan kapak çizerlerimizdendi.
Süreç içinde bu uygulama içerikten tamamen bağımsız, örneğin Teksas kapaklarında
kovboyların cirit attığı daha dinamik, sinemasal anlatımlı örneklere evrildi.
Zamanında paylaştığım birbiriyle pişti olmuş örneklerde de, forumlardaki ÇR paylaşımlarında da çok kere kapakların ÇR gibi
algılanmasından kaynaklı artı-eksi yönde yorumlanabildiğini gördüm. Oysa o kapakları çizenler, sinema afişi,
reklam ilanı ve ürün ambalajından ürün logosuna kadar sipariş üzerine çalışan, iş yetiştirme telaşı içinde basın-yayın sektörünün
görsel taleplerini karşılama adına koşuşturan ressamlardı. İhtimal ki çoğu da ya ilgi alanına girmediğinden ya da
vakitsizlikten ÇR okuyucusu bile değildi...
Yine tahminim, Ertuğrul Edirne’nin Cağaloğlu’daki ajansına iş yapan çizerler, ürünlerinin yurtdışında hangi kitap kapağı olarak
karşılarına çıkacağını bilmiyorlardı.
Ömer Muz ve Serdar Hızlı’nın Cüneyt Arkın’lı kapakları sözünü ettiğim ajansın yurtdışına pazarladıklarıdır.
Ben, dönemin tüm olumsuzluklarına karşın bu basın emekçisi ressamların çok iyi iş çıkardığını ve yine o dönemin yabancı dergilerinden
hiç de geri kalmayan, bazan bi’ tık üstünde övünülecek kapak stoğu oluşturduklarını düşünüyorum.
Bu fikrimi örneklerle desteklemem ve onlar ne yapmış bizimkiler ne yapmışa gelirsek, olaylar örgüsü aşağıdaki gibidir.
Seçimimi elbette ülkemizde çizgiroman ateşini en iyi harlayanFumetti diyarı İtalya'dan hem çizgiroman hem de
kapak çizeri iki efsane Ferri ile Galep’ten yana kullandım.
Alttaki örnekler Gallieno Ferri'nin kapak hazırlamada kullandığı yöntemlerden biri.
Zagor çizimlerini Mister No kapaklarına klonladığı böyle çok örnek var.
Yayıncısı itiraz etmediğine göre okur olarak bizim de bi' şey diyecek halimiz yok; en fazla
biraz kolaycılığa kaçmamış mı? diye aklımızdan geçirebiliriz ancak...
Bu oldukça enteresan bir uygulama;
Amerikalı kapak illüstratörünün çizimi Zagor, sonra da Mister No kapağında kullanılmış.
Bir koyundan iki post çıkarma durumları...
Asıl meslekleri ÇR çizerliği olmayan bizden örnekleri de Ferri kapaklarıyla karşılaştırdığımızda,
iki boyutlu Ferri çizimlerinin başarılı uygulamalarla üç boyutlu görsellere
terfi ettiğini görüyoruz.