Konu: Zagor Tay Yayınları 350 lik Seri Cilt 005

Admin
    Nereden
    Bursa

Seviye: 57 
    Tecrübe: 33,124,089
    Sonraki Seviye: 35,467,816

Beğenmiş
    11,092
    Beğenilmiş
    79,703
    Adı Geçen
    1 Konu
    Etiketlendiği
    1 Konu

Wink

Keyifli hafta sonları çizgili kitap dostları, keyifli okumalar dileriz.

[Yeni üye olduysanız üye onayınızı bekleyiniz ya da üye olmak için TIKLAYINIZ.]

Serinin oluşum kapak resimleri ve sırası ile paylaşım olacaklar

Söylediklerinize dikkat edin; düşüncelere dönüşür...
    Düşüncelerinize dikkat edin; duygularınıza dönüşür...
    Duygularınıza dikkat edin; davranışlarınıza dönüşür...
    Davranışlarınıza dikkat edin; alışkanlıklarınıza dönüşür...
    Alışkanlıklarınıza dikkat edin; değerlerinize dönüşür...
    Değerlerinize dikkat edin; karakterinize dönüşür...
    Karakterinize dikkat edin; kaderinize dönüşür......

Ç. R. Düzenleme

Seviye: 39 
    Tecrübe: 1,709,130
    Sonraki Seviye: 1,757,916

Beğenmiş
    2,321
    Beğenilmiş
    2,031
    Adı Geçen
    0 Konu
    Etiketlendiği
    0 Konu
    Zagor F17 Kurt Adam ' Spiritus in Secure, Fasciculus XVII, Lycanthropus '

Zagor' daki Kurt Adam Dr Stubb' un adı, olasılıkla, 1589 yılında ' MDLXXXIX p.C.n. ', Köln' de görülen bir Kurt Adam davasında, önce işkence edilerek öldürülen, daha sonra da yakılan Erkrath' lı bir çiftçi ve sanık Peter Stumpf /Peter Stumpp /Peter Stubbe /Peter Stube /Peter Stub' dan esinlenilmiştir...

Zagor, " Apuleicum değişmeleri " /Apuleius ile ilişkili değişmeler ' Metamorphoseis Apuleicum ' derken, olasılıkla referans, Lucius Apuleius tarafından yazılmış, geç Antikçağın büyü ve büyücülük algısına ilişkin çok sayıda göndermelerin bulunduğu Metamorphoses vel Asinus aureus ' Dönüşümler /Değişimler veya Altın Merkep ' adlı eserdir.

Apuleius, bu eserde, kuşların hislerini tecrübe etmek isteyen Corinthus' lu Lucius' un, büyücü Pamphile' in ' Pamphile maga ' bedenine cadı kremi ' veneficas unguentum ' sürerek kuşa dönüşmesini ve uçuşunu gizlice gözetlemesinin " cadı kavramının en önemli unsurlarından, cadı kremi, cadıların uçuşları ' fugae maleficarum ' ve dönüşme ' metamorphoses ',... temaları ustalıkla işlenmiştir " ardından kendisinin de büyüye başvurması, fakat talihsiz bir hatayla kuşa değil de merkebe dönüşmesi,... anlatılır,... etc,...

Peki Zagor' daki Dr. Stubb ne yapıyordu_?...

Corinthus' lu Lucius gibi öncelikle dönüşümü gözlüyor, sonrasında dönüşümün analizini gerçekleştirmek isterken, talihsiz bir kazayla, dönüşüme uğruyor,...etc...

Zagor, " Licantropia' nın Nynphanius' u " derken, olasılıkla referans, Niphanius' un Licantropia üzerine ' De Lycantropia ' adlı eseridir...

Nynphanius adı, sanal alemde tek bir yerde ve "De Lycantropia" di Nynphanius ' Nynphanius' un Licantropia' sı ' olarak geçer;

Hai le mostruazioni?

Paolina e Giacomo Lupardi, conti di Recanati; Paolina ve Giacomo Lupardi, Recanati' nin kontları ' kont ve kontesi '

"...coloro i quali vengono colti dal morbo, chiamato lupino o canino, escono di notte nel mese di febbraio, imitano in tutto i lupi o i cani, e fino al sorgere del giorno di preferenza scoprono le tombe. Tuttavia si possono riconoscere le persone affette da tale malattia da questi sintomi. Sono pallidi e malaticci d'aspetto, e hanno gli occhi secchi e non lacrimano. Si puo notare che hanno anche gli occhi incavati e la lingua arida, e non emettono saliva per nulla. Sono anche assetati e hanno le tibie piagate in modo inguaribile a causa delle continue cadute e dei morsi dei cani; e tali sono i sintomi. E' opportuno invero sapere che questo morbo e della specie della melanconia;"

" ...hastalık tarafından yakalananlara, köpek ya da kurt gibiler denir, gece Şubat ayında ortaya çıkarlar, bütün kurtları ya da köpekleri taklit ederler ve tercih edilen güne kadar mezarları keşfederler. Ancak, bu hastalığa sahip kişiler bu belirtilere göre tanınabilmektedir. Solgun ve hasta görünüşlü, kuru gözlere sahipler ve ağlamıyorlar. Ayrıca içi boş gözlere ve kuru dillere sahip olduklarına ve tükürük salgılamadıklarına dikkat çekilebilir. Onlar da susuzdurlar ve sürekli düşmeler ve köpeklerin ısırıkları nedeniyle yaralı tibyayı onulmaz bir şekilde geçirirler; ve bunlar belirtilerdir. Gerçekten de bu hastalığın melankoli türünden olduğunu bilmek akıllıcadır. "

Ora che il mistero e stato svelato, ripercorro gli ultimi concitati avvenimenti della mia vita. La rivelazione e arrivata di notte, mentre camminavo da sola verso la cima del colle Tabor che sovrasta Recanati, alla ricerca di mio fratello Giacomo; quel luogo e il suo preferito per scrivere versi e contemplare la Luna. Temevo di assistere alla sua trasformazione in lupo mannaro, molti indizi mi rendevano sicura della tragica scoperta. Poi sentii un calpestio alle mie spalle, il suono forse di passi non umani, come quelli di un'orrida bestia che mi stava seguendo. Lo avvertivo distintamente dietro di me e a quel punto mi prese un sentimento dominante d'angoscia. Percepivo la presenza di un fiato freddo che mi arrivava all'orecchio, mi gelava il sangue. Giacomo uscì da un cespuglio e si avvicino porgendomi una boccetta di vetro:

- Presto Paolina, devi bere quest'infuso d'aconito e malva prima che il plenilunio raggiunga il massimo della sua potenza.

Artık gizem açığa çıktı, hayatımın son ayına ait heyecanlı olaylarının yeniden kökenine iniyorum. Gece gelen ilhamla, tek başıma Recanati' ye hakim olan Tabor tepesinin zirvesine doğru yürürken, erkek kardeşim Giacomo' yu arıyorum; Orası şiir yazmak ve Ay' ı düşünmek için en sevdiği yerdir. Bir kurt adama ' lingua Italiana -> lupo mannaro; lingua Latina -> lupus hominarius ' dönüşmesine tanıklık etmekten korkuyordum, birçok ipucuyla trajik keşiften emin oldum. Sonra arkamda bir ayak sesi duydum, belki de bir insan olmayanın ayak sesleri, beni takip eden çirkin bir yaratığın sesi gibi. Onu belirgin bir şekilde arkamda hissediyordum ve bu noktada baskın bir ıstırap hissi beni kapladı. Kulağıma gelen soğuk bir nefesin varlığını hissettim, kanım donuyordu. Giacomo bir çalıdan çıktı ve bana bir cam şişe teslim etti:

- Yakında Paolina, dolunay maksimum gücüne ulaşmadan önce, bu mor renkli aconitum çözeltisini içmelisin.

"O graziosa luna, io mi rammento

Che, or volge l'anno, sovra questo colle

Io venia pien d'angoscia a rimirarti:

E tu pendevi allor su quella selva

Siccome or fai, che tutta la rischiari."

Ah güzel ay, hatırladığım gibi

Döndüğüm bir yıl, bakmaya geldim

Bu tepenin üzerinde, ıstırap dolu:

Ve sen ormanın üstüne asıldın

O zamandan beri, şimdi olduğu gibi, hepsini aydınlatan.

Diario segreto della contessa Paolina Lupardi, li 28 Febbraio 1816.

Kontes Paolina Lupardi' nin gizli günlüğü, 28 Şubat 1816.

"Aconitum napellus". Tutto comincio quando trovai in un libro della grande libreria di nostro padre Monaldo, lasciato aperto perche consultato per studio da Giacomo, il nome scientifico di questa pianta medicinale, che i contadini di Recanati chiamano "Luparia" o "Strozzalupo".

Sul libro era appoggiato uno stelo di Aconito ricolmo dei suoi bei fiori azzurro scuro dalla caratteristica forma d'elmo e un foglietto, dove era stata vergata da mio fratello una strana poesia, che non mi sembrava di suo pugno:

Her şey, babam Monaldo' nun büyük kütüphanesinde bir kitap bulduğumda başladı, bilimsel adı " Aconitum napellus " olan, Recanati çiftçilerinin " Luparia " ya da " Strozzalupo " dedikleri bu tıbbi bitki, Giacomo tarafından incelenmek üzere açık bırakıldı.

Kitapta, karakteristik şekli bir kask olan güzel koyu mavi çiçekleri ile dolu Aconitum' un bir kökü vardı. Kardeşim tarafından, kağıdın küçük bir parçasına kendi el yazısı gibi görünmeyen ' kendisinin yazdığı gibi görünmeyen ' garip bir şiir yazılmıştı:

"Anche una donna timorata di Dio che reciti ogni sera le sue preghiere/ puo trasformarsi in Lupa Mannara/ quando l'Aconito fiorisce o la Luna Nuova risplende."

" Her gece dualarını okuyan Tanrıdan korkan bir kadın bile /Kurt Kadın' a dönüşebilir /Aconitum çiçek açtığı zaman ya da Yeni Ay parladığında. "

The Wolf Man - (1941) filminde de benzer olmakla birlikte, dişil ' femininus ' değil de, nötr ' neutralis ' bir söylem de vardır...

"Even a man who is pure in heart, and says his prayers by night;

May become a wolf when the wolfbane blooms and the autumn moon is bright."

" Kurtboğanlar çiçek açtığında ve dolunay parladığında...

...kalbi temiz ve geceleri dua eden birisi bile bir kurda dönüşebilir. "

Quei versi suscitarono in me profondi echi di presentimento, che la mia prepotente curiosita naturale rifuggi esaminando gli altri testi che Giacomo stava compulsando in quel segreto angolo della nutrita libreria di famiglia:

Bu satırlar, Giacomo' nun büyük aile kütüphanesinin gizli köşesinde göz önünde tuttuğu diğer metinleri inceleme yoluyla, karşı konulmaz doğal merakımın hiç düşünmediği, önsezinin derin yankılarını benim içimde uyandırdı.

"De Lycantropia" di Nynphanius. -> " Likantrofi üzerine ", Nynphanius

"Metamorphoseon Libri", Ovidio. -> " Dönüşümlerin kitabı ", Ovidius

"Dialogo sulla trasformazione degli uomini in lupi" di Claude Prieur. -> " İnsanların kurtlara dönüşümü üzerine diyalog/lar ", Claude Prieur

Dialogue de la lycanthropie ou transformation d'hommes en loups, vulgairement dits loups-garous, et si telle se peut faire. Auquel en discourant est traicte de la maniere de se contregarder des enchantemens et sorcelleries, ensemble de plusieurs abus et superstitions, lesquelles se commettent en ce temps

Eğer ki böyle bir şey yapılabilirse, yaygın olarak kurt adamlar olarak adlandırılan, insanların kurtlara dönüşümü veya Likantrofi üzerine diyaloglar. Söylemde, bu dönemde işlenen çeşitli suistimal ve batıl inançların yanı sıra, büyülere ve büyücülüğe karşı mücadele biçimleri de ele alınır.

"Metamorphoseon Libri sive Asinus Aureus", Apuleio. -> " Dönüşümler kitabı veya Altın Merkep ", Apuleius

"De trasformatione hominum in bruta" di Thomasius. -> " İnsanların şuursuz canavarlara dönüşümü üzerine ", Thomasius

"Naturalis Histoira", Plinio. -> " Doğa Tarihi ", Plinius

"Sulla natura venefica e medicinale dell'Aconitum Napellus", Ulloa. -> " Aconitum Napellus' un tıbbi ve zehirli doğası üzerine ", Ulloa

Ho sempre adorato i misteri e le ricerche insolite di mio fratello e come sono solita fare fin da bambina, ho cominciato a seguirlo ovunque.

Kardeşimin gizemlerini ve sıradışı araştırmalarını her zaman sevdim ve çocukluğumdan beri yaptığım gibi, onu her yerde takip etmeye başladım.

Intanto a ogni plenilunio, Recanati era colpita da terribili omicidi, attuati da una Bestia sanguinaria che sgozzava e smembrava le sue vittime, senza cibarsene.

Bu arada her dolunayda, Recanati, kurbanlarını yemeksizin katleden ve parçalara ayıran kana susamış bir canavar tarafından yürütülen korkunç cinayetlere maruz kaldı.

Diario segreto della contessa Paolina Lupardi, li 29 Febbraio 1816, ultimo giorno del Febbraio bisestile.

Kontes Paolina Lupardi' nin gizli günlüğü, 29 Şubat 1816, Şubat' ın son günü, artık yıl.

Zagor F18 Kurt Adamın Sonu ' Spiritus in Secure, Fasciculus XVIII, Exitus Lycanthropi ' adlı serüvende, Zagor tarafından, hüzünlü bir şiir tarzında ' drama poeticum ' ifade edilen huzursuzluğun dönüşümü ' transformatio inquietudinis ', karayazı /alınyazısı ' mala fortuna /praedestinatio ', orijinal durumuna dönme ' ad pristinum habitum revolvito ' gibi bazı fiil ve duygu ve düşünceler, The Wolf Man - (1941) filminde, Roman Maleva ' Romanus /Aegyptiacus /Zingarus /,... Malevolens; külhanbeyi, zorba,... gibi anlamlara gelen, İspanyolca -lingua Hispanica- Malevo' nun femininus hali ' tarafından da, ölmüş olan kurt adamı ' lycanthropum mortuum ', Ebedi Maşrık' a ' requiem aeternam ', putperestlik ritüeli ile ' idololatria rituali ', teşyi ederken ' requiem Zingarorum ', harfi harfine ' ad litteram ' olmasada, benzer şekilde ifade edilmektedir...

Fakat bunu sebebi bu uğursuz vadinin üstüne çöken karayazı...

ve parlayan esrarengiz ay...

Aconitum çiçeklerinin gittikçe ağırlaşan dayanılmaz kokusu...

"The way you walked was thorny, through no fault of your own. But as the rain enters the soil, the river enters the sea, so tears run to a predestined end. Your suffering is over. Now you will find peace for eternity."

" Yürüdüğün yol dikenliydi...

...halbuki senin hatan değildi.

Ama yağmurun toprağa düşüşü gibi...

...nehir denize kavuşuyor...

...ve gözyaşları çizilmiş kaderin sonuna gidiyor.

Acıların sona erdi.

Artık sonsuza kadar huzur içinde olacaksın. "

N.B.: i_ Yazı eski, j_ o zamanki resim upload siteleri iptal, ve artık k_ Grafik en fazla 5 adet olabileceğinden yazının orijinal formu, Zagor_C5_Kurt_Adam.pdf olarak eklenilmiştir...

Yazıyı beğendiklerini ifade ederek bizi taltif eden abolardis, Conan, forumcekadam, Hakan Alpin, orpa, palio68' e de çok teşekkür ediyoruz...

Eski dostlarımızdan sevgili Palio68' e, bu güzel kitap için, çok teşekkür ediyoruz...

İ ç t e n l i k l e...

Sevgiyle...
    Konu machine_code tarafından (01.07.20 Saat 17:41 ) değiştirilmiştir.

Admin
    Nereden
    Bursa

Seviye: 57 
    Tecrübe: 33,124,089
    Sonraki Seviye: 35,467,816

Beğenmiş
    11,092
    Beğenilmiş
    79,703
    Adı Geçen
    1 Konu
    Etiketlendiği
    1 Konu
    Harika bir yorum ve paylaşım okuması sağladığınız machine_code dostum, teşekkür ederim.
    Söylediklerinize dikkat edin; düşüncelere dönüşür...
    Düşüncelerinize dikkat edin; duygularınıza dönüşür...
    Duygularınıza dikkat edin; davranışlarınıza dönüşür...
    Davranışlarınıza dikkat edin; alışkanlıklarınıza dönüşür...
    Alışkanlıklarınıza dikkat edin; değerlerinize dönüşür...
    Değerlerinize dikkat edin; karakterinize dönüşür...
    Karakterinize dikkat edin; kaderinize dönüşür......

Aktif Üye

Seviye: 40 
    Tecrübe: 1,933,243
    Sonraki Seviye: 2,111,327

Beğenmiş
    3,833
    Beğenilmiş
    10,923
    Adı Geçen
    0 Konu
    Etiketlendiği
    0 Konu
    Teşekkürler sevgili palio,serinin tamamlanmasını sabırla bekliyorum.
    .

Üye

Seviye: 30 
    Tecrübe: 280,116
    Sonraki Seviye: 300,073

Beğenmiş
    4,278
    Beğenilmiş
    508
    Adı Geçen
    0 Konu
    Etiketlendiği
    1 Konu
    Harika tespitler ve şaşırtıcı bir analiz. Elinize ve emeğinize sağlık, sevgili machine_code. Merak ve zevkle okudum. Teşekkürler ve tebrikler ☺

erenkeller
    Guest
    Kurt Adamlar veya özgün ismi ile Werwölfen… Soyutluğun bir realite olarak algılanmasının zorunlu tutulduğu dönemlerde insanların öğrenebilecekleri bir bilgi sunusu olarak anlam taşıyan Werwölfen konusunda birkaç husus önem taşıyabilir.

Öncelikle Werwolf ile ilgili Werwolf Hexenprozesse konusundan belki daha önemli olan şey, kurdun simgesel olarak Hıristiyanlıkta taşıdığı belirli bir anlamın bulunmasının çift anlamının bulunmasıdır. Azizlerin kurt kafalı olmasının dışında barbar toplumların ve barbarların kurt olarak tanımlanması, Hıristiyanlık tarihinde anlam taşımaktadır. Ön kapıdan değil de arka kapıdan evlere giren barbarlar, Allah’ın yarattığı kurdun Azizlerle betimlenmesinin tam aksini ifade etmektedirler ve masum olanların kanlarını akıtan vahşilerdir. Dolayısıyla konumuz açısından kurt, vahşileşmenin anlamını taşımaktadır.

Vahşileşmenin kitlesel nitelikte anlam ifade edecek şekilde Joseph Hansen’nin Zauberwahn, Inquisition und Hexenprozeß im Mittelalter. Und die Entstehung der großen Hexenverfolgung isimli kitabında tanımladığı gibi başlangıç olarak İsviçre Valais’te başlayan davalar gibi Hexenprozesse kavramı içinde anlam ifade etmesi daha çok Germen etkisinin görüldüğü yerlerde anlam taşımaktadır. Yani Polonya, Fransa, İspanya gibi Katolik Hıristiyanlığın Azizliği’nin tam tersinde Germen barbarlığında bu etki ortaya çıkmış ve Hexenprozesse olarak tanımlanabilecek kavram içinde kurtlar avlanmaya çalışılmıştır. Kurt biçimli werwolfler nedeniyle Allah’ın yarattığı kurtlar da bu zamanda öldürülmüştür. Benzer şekilde Allah’ın yarattığı insanlar da kurt olabildiklerinden insanların avlanması söz konusu olabilmiştir. Bu avların en önemlisi yazıldığı gibi Almanya Köln’de ama Köln’ün Bedburg şehrinde gerçekleşmiştir ama neden Bedburg?

Katolikliğin etkilerinin Protestanlığın ortaya çıkışı ile azalmaya başladığı dönemlerde Almanya’da Katolikliği korumaya çalışanların önemsedikleri Bedburg şehri, özellikle Der Dreißigjähriger Krieg ya da Otuz Yıl Savaşları döneminde önemli olarak değerlendirilmiştir. Günümüz Belçika isimli uydurma bir devletin aksini ifade eden Hollanda’sına yakın bir şehir olan Bedburg Protestanlık ve Katoliklik arasındaki çatışmalar açısında da önem taşımıştır. Papa 13’ncü Gregory tarafından aforoz edilmiş Waldburglu Gebhard Truchsess etkileri ile başkalaştırılan çöl toprakları kurtarılırken oluşan zararlardan dolayı kurtlar kafeslerinden salınmıştır. Tabi bu dönemde Protestanlara karşı bir günah keçisi aranmıştır böylece hem yapılanlar koruyuculuk örtüsüne büründürülecek hem de Protestanlara göz dağı verilerek Almanya’da Katolikliğe bağlı kalınması önemli hale getirilecekti. Bu grzeszniku günümüz Letonya’sındaki Zaube’deki bir kişinin kendisini Spartacus filmindeki ünlü sahnedeki gibi ‘’ Ben Spartacus’um hayır o benim hayır ben Spartacus’um ‘’ gibi bir şekilde werwolf olarak ortaya atmanın farklı bir hali olarak değerlendirilebilecek Peter Stump olmuştur, 28 Ekim 1589 tarihli Werwolf Hexenprozesse sonrasında cezası infaz edilmiştir. Yalnız bu Peter bizim dağlar kızı Heidi’nin arkadaşı Peter değildir ve son ismi de aslında bir soyad değildir. Epprath köylüsü Peter, Renanya bölgesinde Werwölfen için kullanılan bir isimle anılmaktadır. Yani Protestanlığa yakınlığı ile bilinen Yaşlı Lucas Cranach’ın Herzogliches Museum’daki kurt derisi giyen bir adamı betimlediği werwolf gravüründeki başkalaşım gibi Protestan barbarlar tarafından kilise yakılan bir bölgede yaşayan Bauer Peter Stubbe, ama stubbe olarak ifade edilen kavram şekil değiştiren varlıkların o bölgedeki adıdır dolayısıyla Formverschiebung Peter doğru olan isimdir. Tabi bu kişiden önce ve sonrada Werwolf oldukları gerekçesi ile onlarca insan öldürülmüştür. Örneğin 1448 tarihinde İsviçre Vaud’da Jacques de Panissière hem cadı hem de kurt adam olduğu için idam edilmiştir çünkü idées démonologiques en az İblis kadar tehlikelidir. Yıllar sonra Hıristiyan Almanya’nın Hıristiyan lideri olan Bozkurt Hitler, Hıristiyanlara yol gösterici olarak bir Aziz gibi Kurt Başlı olmak istemiştir ve bir askeri birlik kurularak(Die Organisation Werwolf) isminin Werwolf olması istenmiştir.

Çeşitli hayvanların şekillerine girme sıklıkla farklı inanç sistemlerinde sıklıkla kullanılmıştır ama burada daha çok azınlık olarak nitelendirme temel tutularak inanç tanımları yapılmıştır. Örneğin Türkiye’de Gönül Pultar ve Tahire Erman tarafından derlenen Türk Kültürleri isimli kitapta Ali Selçuk Tahtacılarda Orta Asya Şamanlığının İzleri isimli makalesinde şu ifadeleri kullanmışlardır: Hazreti Ali, ‘’canavar(kurt) donu’’na girerek kendilerine ait bahçeye zarar verir… Ali’nin ‘’kurt donu’’na girdiği inancından dolayı Tahtacılar, kurdun kutsal olduğunu ifade ederler. Yine aynı yazar Tahtacılar : Mersin Tahtacıları Üzerine Bir Araştırma isimli kitabının 124’ncü sayfasında şunları ifade etmiştir: Tahtacılardaki kurban mitinde geleneksel Türk dininin izlerine de rastlamaktayız. Cebrail'in kurt kılığına girdiği yönündeki inanışta meleğin cisimleştirilmesi söz konusudur. Buradaki kurt motifi Türkler arasında mevcut olan kurt ata efsanesi ve dolayısıyla kurdun kutsal kabul edilmesiyle ilgili olmalıdır. ve Ağaçeri Türkmenleri: Tahtacılar isimli kitabının 160’ncı sayfasında şunları ifade etmiştir : …Buradaki kurt motifi Türkler arasında mevcut olan kurt ata efsanesi ve dolayısıyla kurdun kutsal kabul edilmesiyle ilgili olmalıdır. Yaşar Kalafat da Türk kültürlü halklarda halk inançları isimli kitabının 148’nci sayfasında şunları ifade etmiştir : Buradaki kurt motifi Türkler arasında mevcut olan kurt ata efsanesi ve dolayısıyla kurdun kutsal kabul edilişi ile ilgisi olmalıdır.Birinci Uluslar arası Türk Folklor Kongresi Bildirileri Dördüncü Ciltte şu sözler ifade edilmiştir:…Özellikle güney-doğu Anadolu'da Türkmenler, Baraklar arasında kurt için derlenenlerden örnekler vereceğim. Aşiret yaşlılarının şu sözleri dikkate değer : «Biz Türkler yedi bin yıldan bu yana kurdun başına taparız.» 1) Kurt Hazreti Ali'nin itidir. 2) Kurdun ardına düşen yezit'tir (Alevî Türkmenler). 3) Kurt uğurludur. Onu görsen de görmesen de uğurdur. 4) Kurdu kovan at çok yaşamaz, ölür. 5) Bir kimse kurda ait bir parça taşısa heybetli görünür. 6) Canavarlar içinde boz-kurttan kutlusu olamaz. 7) Kurt adamdan azmadır. Kurdun atası insanmış. Kurdun dört de kardeşi varmış. Üçü adam, biri kurtmuş.Kurt kardeş dağlarda gezer, kardeşlerine yol bulur, onları selâmete çıkarırmış(Ergenekon) 8) Kurt insana en yakın hayvandır, ondan zarar gelmez. 9) Kurdu Allah en makbul hayvan olarak yaratmıştır. Mübarek kurdun rızkını Allah verir….Görülüyor ki, şifa vericilikte de kurdun ayrı bir yeri var. Bu şifa vericilik sihrî bir görünüştedir. Bu da eski totem oluşu ve Türk soyunun kurttan türemiş olduğu mitolojisine dayanıyor. Aradan geçen binlerce yıl ve İslâmlığın eski dine karşı oluşu, kurdun gücünü azaltmış ise de yine de başka yollarla hatırasını yaşatmıştır. Yeni medeniyet ve yeni din dairelerine giriş Türk ulusunun en eski inanç ve mitolojisinde yer alan kurdun anılarını silememiştir…. Bu pantürkischen ideolojisi içindeki zorlayıcı tanımlar daha çok var olanları başkalaştırma, öğrenilenleri devam ettirme ve farklı olanın kökensel ilkelliğini belirtmek üzerine kuruludur. Çünkü Zentralasien ile ilgili bilinenler daha çok Alman askerlerden öğrenilmiştir ve Alman askerler Hıristiyan geleneğe bağlıdırlar. Bu nedenle farklılaştırmaları meşrulaştıran tanımlar azınlık olarak nitelendirilen hakkında çoğunluğu temsil eden grubun tanımlarının başkalaştırma gücü yada güç oluşturabilme hayali aynı Hollywood’un neredeyse köpekbalıkları, tarantulalar…tüm hayvanları canavar olarak göstermesinin normalleşmesini meşrulaştırması ile ilgilidir.

Yazıda şöyle bir ifade kullanmıştır : fakat talihsiz bir hatayla kuşa değil de merkebe dönüşmesi… Hemen bir çocuk öyküsüne bakalım, ismi Kukla Pinocchio. Le avventure di Pinocchio Storia di un burattino isimli öyküde birçok tema İncil’de yer almakla birlikte Pinocchio’nun bir eşeğe dönüşmesinden kurtulması da bizim açımızdan önem ifade edebilir. Cansız bir nesne iken canlanan kuklanın yanlışlara sapması ile onu kurtaran üç parmaklı eli görmesine kadar ki süreç bir nevi insanın veya Birleşen İtalya’nın kurulmasının hayatıdır.

Günümüzde Amerikan filmlerinde sıklıkla kullanılan bir tema olan kıyamet gününden kurtuluş ya da kurtulmaya çalışma ve bilimin bir süre sonra insanın elinde olması nedeniyle zararlı hale gelmesi de yine Hıristiyanlık tarihinde anlamlıdır ama tabi din adamlarının zararlı eylemleri nedeniyle dinin zararlı olması söz konusu dahi olamaz. Ama Renato Raffaelli’nin Il mistero nel racconto classico isimli çalışmasında ifade edilmişlere şöyle bir ek yaparsak ‘’ È opportuno sapere invero che questo morbo è della specie della malinconia; che si potrà curare, se si inciderà la vena nel periodo dell'accesso e si farà evacuare il sangue fino alla perdita dei sensi, e si nutrirà l'infermo con cibi molto succosi ‘’ ve erkeklere günahkarlık yolunda yol göstericilik yapan ve günahkarlığı, Batman’daki Kedi Kadınla özdeşleşen, Michelle Pfeiffer’ın Ladyhawke filmindeki veya bir İzlanda filmi olan Myrkrahöfðinginn’deki papaz gibi farklılaştıran Wölfin kavramını mahkemelere taşırsak farklı şeylerle karşılaşabiliriz. Örneğin The History of Reynard the Fox’da Reynart’ın Wölfin Hersent ile ilişkisi gibi bir masal niteliğindeki Alman Protestan İlahiyatçı Johann Moritz Schwager’ın Versuch einer Geschichte der Hexenprozesse 'de sonunda yaşlı bir kadın çıkan kurt kıyafeti ile ilgili anlattıkları(spoiler için üzgünüz.) adeta Protestanlığın Hıristiyan kökenden kopuk olamayacağını tanımlamak ve belki de Katoliklikten daha derin kökenlerinin bulunabileceğini düşündürmek üzerine kuruludur.

Rotkäppchen masalındaki gibi kurnaz bir tilki olamayan kurdun toplumların kültürlerinde etkili olması yerleşikliğe uyum ile ilgilidir. Yani bir gergedanın yanında bir aslanın bir önemi yokken aslan bir güç simgesi olarak kullanılmıştır, çünkü insanlar güç imgesi olarak en yakından ve en fazla bu hayvanı görmüşlerdir. Ama belki de en akılsız hayvanın kendileri olduğunu unutmuşlardır. Hıristiyan olmalarına karşılık Magdalena Solís isimli bir şarlatanın izinden giden sürü, ilerlemeci olanın bilim statik olanın din olması sebebiyle bilimi dine dönüşümünü gerekli görmüştür, bilimin içine dini dinin içine ise bilimi sokmaya çalışarak cehaleti meşru saymışlardır aynı diğer dolandırıcılara ve şarlatanlara uyum sağlayan sürüler gibi ve bu nedenle Magdalena Solís bir Wörfin olarak hüküm giymiştir. Ama Magdalena Solís’ı yücelten opium of the people olan cehalet değişmiş midir?

Mitolojik zırvalıkların çoğunluğu daha çok inanç kökenli bilindik öykülerin farklılaştırılmış halini temsil etmektedir. Örneğin Kral Priam'ın kızı Cassandra veya Alexandra’ya Apollo kehanet gücü vermiştir ama kız Apollo isimli çomarı reddettiğinde, Apollo hiç kimsenin kehanetlerine inanmayacağı bir lanet yapmak için Alexandra'nın ağzına tükürmüştür. Yani böyle Samsun sigarası içip balgamlı şekilde en uzağa kim tükürür şeklinde nokta atışı bir tükürük sallamış ve bu tükürük açık olan ağza girince olacak kehanetleri söylerken kimse bu sözlere inanmamıştır ve bu Alexandra'nın ızdırabı olmuştur. Evet hikaye yaklaşık böyle ama acaba İncil’e baksak bunun tıpa tıp aynısı bulabilir miyiz? Tabi o air-to-air missile tükürük atışını geçiyoruz, diğer anlatılanların aynısı var mıdır? Yoksa miyop kadar bir bölgedeki üstün Grek feyzoloflar veya edebiyatçılar bir şeylere örnek mi olmuştur?

İncil’deki bilgilerle bir derleme yapalım, öncelikle bir insan doktorluk eğitimi aldığında doktor olmamaktadır kişi ancak doktorluk yaptığında kişi doktor olabilmektedir. Matematik olmadan yaşayamam diyen bir mühendis amelelerden bir kademe üstte olmadığını kanıtlamak için sıklıkla kendini parçalarken şirket kademesindeki yerini unuttuğu gibi aynı matematikçiler gibi hayal alemine fazla dalabilmektedirler hani her olan olayı hatta varlığı bile matematikle anlatılabilir kılınacağını düşünen yaşlı adamlar var ya işte onlar... Kimyacılar da genellikle böyledir. O zaman, gerçek hayatta yararlı eylemler yapılamamasının soyut eylemlerle güçlü olarak değerlendirilen bir idole veya bir ideolojiye yararlı olma isteğine dönüştüğünü ifade edebiliriz. Gerçek hayattaki sorunların tamamlayıcısı olarak farklı bir hedef veya üzüntü oluşturmaktadır. Çünkü belirlenmiş olana uyum göstermemenin veya gösterememenin sonucunu taşıyan kendini mükemmellikle tamamlayan her türlü unsur, ifade edilen oluşumda tıkanıklıklar yaratmaktadır. Örneğin kişi içinde yaşadığı devleti veya toplumu veya bu unsurların ideolojileri gibi çeşitli ideolojileri veya idolleri çok önemli olarak değerlendirebilir, buna nasıl kendisi itaat ediyorsa herkesin de aynı şekilde itaat etmesini bir gereklilik ve homojenliği de güvenliğin gereği olarak tanımlayabilir; fakat itaatin sınırları tam olarak tanımlı olmadığından aşırı kuşku bu kişi de baskın hale gelebilir ve paranoid şizofreni durumunda mutlu olmaya çalışır(Eminiz ki hemen herkes bunları biliyor ama gerçek hayatta bu teorik bilgilerin kendilerini tanımladığını fark edemeyebilmektedir.). Eğer bu kişi toplumun üst kademelerinde önemli görevlerde olursa bunun topluma etkilerinin olması ve bu etkilerin süresi, toplum içindeki bireylerin genelini etkileyen ‘’idées démonologiques’’ın etki sahası hakkında önemli ipuçlarını içermektedir. O zaman Ouroboros kavramının kaçınılmaz olduğu ve ‘’Werwölfen’’lerin her zaman ve her yerde olabileceklerini ve bazı insanların ancak bu şekilde yaşayabilecekleri sonucuna ulaşabiliriz.

Not : Bu konu ile bağlantılı olabilecek Tarrare konu incelenebilir.

kobra .

FACEBOOK'TA PAYLAŞ

Konuya Mesaj Yazanlar: 3

profesyonel web tasarım
© Copyright 2021. Tüm Hakları Saklıdır. Çizgili Kitap | Çizgili Kitap Forum Kuralları