çizgiromanda atlardan bu kadar bahsedip baş kahramanı at olan bir eseri anmamak olmazdı.
işte Furi
![]()
çizgiromanda atlardan bu kadar bahsedip baş kahramanı at olan bir eseri anmamak olmazdı.
işte Furi
![]()
Atlar ayrı bir güzellik, okuduğumuz bazı çizgi romanlarda kahramanımız insan öldürmek istemeyince ...
Atlarına ateş edelim diyor! Bu söz benim hiç hoşuma gitmiyor şahsen.
Tay Yayınlarının Jeriko benzeri iç kapaktaki bu tarz bir uygulaması olduğunu kendi adıma hiç hatırlamıyorum,
Jeriko bu anlamda kendine has bir yayındı o yıllarda (70'lerin sonları-80'ler),.. Konu belki at çizimleriyle ilgili
ama iç kapaktaki bu resmin bende uyandırdığı duygular bambaşkaydı eskiden beri.. Bu resim doğaya, dağla-
ra ve açık araziye olan tutkumu örseliyordu adeta diyebilirim, sanırım ilk kez bu konu hakkında yazıyorum,..
Yani resimle ilgili hissettiklerim hakkında, bunca yıl oldu konusu hiç geçmemiş demek ki...
Madem konu atlar çizgi kahramanların adlarıyla özdeşleşen atlarıyla ilgilide bir çalışma farz oldu sanırım sev-
gili dostum, Dinamit'i var, Napolyon'u var, var oğlu var demem o ki...:))
Eline sağlık dostum güzel bir konu, senin gibi çizim yeteneği olan dostlardan her zaman bu tarz konular bek-
liyoruz nitekim...
Timur Khan'ın atları doludizgin resmigeçit yapıyor...
Çizgiromanlarda atlar kırmızı çizgilerimizdenbiridir, olmazsa olmazlardandır.
Çok değil, hem katkı hem kendi beğenilerimi yansıtan birkaç örnek vermek istiyorum...
Brezilyalı çizer Mike Deodato'nun 2008 yılında Dark Tower için hazırladığı bu kapak, hem renk kullanımı
hem de oluşturduğu atmosfer açısından tam bir best of'tur. Kaç çizere nasip olur, ya da bizatihi Deodato bile
çok yükseklere koyduğu çıtanın üzerine bir daha çıkabilir mi orası şüpheli..
UK Comics'in efsane ustası Frank Bellamy... Öyle westernle çok da iç içe değildir. Bar ve ahşap obje çizimlerinden farklı olarak
atı üzerinde kasabaya giren süvariyi puntollism (noktacılık) tekniğiyle -ama kıvamında ve abartmadan- öyle bir bezemiştir ki...
yani bir çizmiş pir çizmiştir.
Jije'nin Jerry Spring'ini hatırlatma maksadıyla örnekledim Timur Khan. Neredeyse at çizimsiz kapağı yoktur. Zaten döneminde
oluşturduğu Batı arkaplanı ve çok rahat kotarılmış at çizimleriyle öne çıkan bir seriydi. Tabi Jerry Spring'in atı Ruby de,
haliyle binicisine bağlı, sırtında başka birini barındırmayan özel bir attı... Bu Frankofon serinin bir diğer özelliği de,
sonradan Moebius'a dönüşen ve o inanılmaz Moebius çizgi dünyasını oluşturan Jean Giraud'un Jije'nin çıraklığını yapmış olmasıdır.
Köroğlu da maalesef unutulmaya yüz tutmuş kahramanlardan biri, hem sözlü
anlatılarımızda hem yazılı hem de böylesi bir çizgiromana rağmen..
halbuki Şahap Ayhan ve Galip Bülkat birbirinden değerli desenlere imza atmışlar
kitabın her sayfasında..
![]()
Kaptan Swing her ne kadar içerdiği at çizimleriyle çok iddialı olmasa da bu muhteşem
kapağa sahiptir yine de..
ve yine aynı iddiasız at çizimlerine rağmen bu harika maceranın giriş sahnesinde, dostumuz
swing'den daha fazla dikkat çeken yine heybetli atıdır;
geçenlerde bu dosya için arşivi kurcalarken değerli kapak ressamımız Yücel'in
hangi akli muvazene sınırlarında dolaşırken çizdiğine bir türlü akıl erdiremediğim
şu enteresan kapağa rastladım.
buyrunuz;
![]()
Çok güzel bir çalışma olmuş üstadım.Yerli ve yabancı çizim örnekleri ile.Ancak beni en çok etkileyenlerden biri Jeriko nun iç kapak çizimi.Kim çizdi bilmiyorum ama tablo kalitesinde.Resimde anlatılmak istenen dışında Kovboyun yalnızlığı çok etkili bir biçimde işlenmiş.
Çok teşekkür ederim.
eski western comics'lere pek tahammül edemem işin doğrusu, tatmin edici bir
konu nadiren çıkar ve çizimlerde hep bir süper kahraman kovboy arayışı vardır ressamlarının.
yine de aralarında çok iyi at resimleri çıkar, bu da beğendiğim örneklerden
biridir; Kara Süvari
![]()