Red Kit Şilliler Yayınları Cilt 286 - Şerif Okulu
&
Kızılmaske - Vezir Bart'a Karşı (16.01.1990)
Bu Red Kit'in, daha doğrusu bu edisyonun hangi sayıda sonlandığına dair sevgili TimurKhan'la birlikte geçmişte
epey bir mesai harcamıştık ve en son gördüğümüz sayı anlamında üç-dört yıl önce 272. sayıda kalmıştık. O gün
bu gündür sağda solda Red Kit gördüğüm vakit hemen edisyon farklarına ve bittabi sayılarına odaklanırım ki, bu
gün o gündü işte, 286. ve 287. sayıyı bulduğumda adeta cennette gibi hissettim kendimi. Evet son gördüğüm sa-
yı 287 ve az sonra nedenleriyle açıklayacağım gibi çok büyük ihtimalle son sayı.. 286 nolu cildi taramamın nede-
ni ise, başlıktan da tahmin edeceğiniz gibi geçmişte 1940 ve 50'li yıllarda kopya edilerek üretilen ve yayımlanan
Kızılmaske macerası, bilfiil bu ciltte de kullanılmış, hatta yukarıdaki resimde de gördüğünüz gibi ikinci bölümü,
285. sayıda da olasılıkla bu maceranın ilk bölümü söz konusu. Tabi bu sayıyı görünce 230'lu sayılardan 280'li sa-
yılara kadar tüm Red Kitleri inceledim ama böyle bir durum tespit edemedim... Geçmişte kopya geleneği üretim-
lerin yoğun olarak gerçekleştirildiği 1940 ve 50'li yıllara ait bu maceranın hangi amaçla 1990 yılında yayınlandı-
ğı konusunda bir şeyler söylemek gerçekten zor,.. Malum, Kızılmaske Tay Yayınları tarafından yayınlanmaya de-
vam ediyor ve Şilliler'in bu girişimi o dönemde belki olmasa da, benim ilgimi çekti en azından...
Son olarak 287. sayısını henüz bugün tespit ettiğim bu seri, aslında 1984 yılındaki küçük boy Red Kit Özel serisi
ile birlikte yayımlanmaya başlıyor, 287'lik serinin başlangıç tarihi ise Mart 1984,.. Haftalık olarak yayınlanan se-
rinin bitiş tarihi olan 23 Ocak 1990 tarihinden sonra yine forumda da örneği olan başka bir seriye başlanmış ve
bu serinin yaklaşık başlangıç tarihi Şubat 1990 başı gibi tespit edebildiğim kadarıyla. 287'lik serinin son demle-
ri çalakalem yayıncılığın en güzel örneklerini sunuyor ayrıca bizlere, zira 287. sayının kapağı hafif açılmış sırtta
ve altında 281 numarası söz konusu, iadelerin kapakları sıyrılmış ve akabinde başka sayılara bürünmüş macera-
lar... Taradığım sayının giriş sayfasının kenarlarında da bu izleri net bir şekilde görebilirsiniz...
Özellikle 70'lerden itibaren ve 90'lar da dahil olmak üzere envai çeşit serisi çıkan Red Kit, serilerinin ayıklanma-
sı anlamında oldukça zor bir kahraman sözün özü, arada böyle şeyler yakalayıp belli bir bakış açısı sunabiliyor-
sak da ne mutlu bizlere tabi ki, umarım okumaktan sıkılmazsınız yazdıklarımı, olmadı siz direkt sayfaları çevirin,
bana uyar...
[Yeni üye olduysanız üye onayınızı bekleyiniz ya da üye olmak için TIKLAYINIZ.]