Konu: Agatha Christie - On Küçük Zenci

Üye

Seviye: 38 
    Tecrübe: 1,303,981
    Sonraki Seviye: 1,460,206

Beğenmiş
    151
    Beğenilmiş
    1,636
    Adı Geçen
    0 Konu
    Etiketlendiği
    0 Konu

Agatha Christie - On Küçük Zenci

Yargıç Wargrave birinci mevki kompartımanında purosunu tüttürerek The Times gazetesinin politika haberlerini dikkatle okuduktan sonra gazeteyi bırakıp camdan dışarı baktı. Somerset'den geçiyorlardı. Daha iki saatlik yolları vardı. Zenci adası hakkında şimdiye kadar gazetelerde okuduklarını düşünmeye başladı. Adanın deniz ve yat meraklısı bir Amerikalı milyoner tarafından satın alındığını, Devon sahillerine yakın olan adaya modern ve lüks bir köşk yapıldığını biliyordu; ama, anlaşıldığına göre, Amerikalı milyonerin yeni evlendiği üçüncü karısı denizi sevmiyordu ve adayı satışa çıkarmıştı. Satış için gazetlerde birçok ilan çıkmıştı. Sonunda adanın Owen adında biri tarafından satın alındığı duyulmuştu. Bu haberden sonra gazetelerin dedikodu yazılarının fısıldaşmaları başlamıştı.

Zenci adası aslında Gabrielle Turl adında Hollywood'lu bir film yıldızı tarafından satın alınmıştı. Yıldızın bu adada kimse tarafından rahatsız edilmeden birkaç ay geçirmeyi düşündüğü ileri sürülmekteydi. Başka bir yazar ise, Zenci Adasının bazı gizli deneyler için İngiliz Amirallik Dairesi tarafından satın alınmış olduğunu iddia ediyordu...

On küçük zenci yemeğe gitti, birinin lokması boğazına tıkandı. Kaldı dokuz,

Dokuz küçük zenci geç yattı, sabah biri uyanamadı. Kaldı sekiz,

Sekiz küçük zenci Devon’u gezdi, biri geri dönmedi. Kaldı yedi,

Yedi küçük zenci odun kırdı biri baltayı kendine vurdu. Kaldı altı,

Altı küçük zenci bal aradı, birini arı soktu. Kaldı beş,

Beş küçük zenci mahkemeye gitti, biri tutuklandı. Kaldı dört,

Dört küçük zenci yüzmeye gitti, birini balık yuttu. Kaldı üç,

Üç küçük zenci ormana gitti, birini ayı kaptı. Kaldı iki,

İki küçük zenci güneşte oturdu, birini güneş çarptı. Kaldı bir zenci.

Bir küçük zenci yapayalnız kaldı, gidip kendini astı. Kimse kalmadı.

On Küçük Zenci bir baş yapıt, Agatha Christie'nin eserlerinin Everest tepesi. En polisiye sevmeyenlerin bile okuması gerek. Şahane bir kurgu. Aslında tam da polisiye denemez. Daha çok gerilim türünde, hatta öyle ki gerim gerim gerilip bir gün de okursunuz kitabı.

Bu kitap ilk 16 Kasım 1991 tarihinde okudum. Böyle diyorum çünkü 24 saat içinde okuyup bitirdim. Rüyama giren ilk kitaptır. O kadar etkilendim ki, bir süre son sayfalarını tekrar tekrar okudum.

Bu okuma benim 4. okuyuşum oldu. İlk okuduğumdaki keyfi yine aldım. Öyle ilginç bir kitap ki o gerilimi kaç kez okursanız okuyun yine hissediyorsunuz. Çünkü atmosfer çok değişik.

Oldum bittim göller ve adalar bana gizemli gelir. On küçük Zenci'nin de beni çeken ilk yanı bu, bir adada geçmesi. Gizemli birinin daveti alan 10 kişi bir adada toplanırlar. İlk vardıklarında ev sahibinin bir süre gecikeceğini öğrenirler. Birbirlerini tanımayan bu on kişi yemek sonrasında yaşadıkları bir olay ile sarsılırlar ve bunun kötü bir şaka olduğunu sanırlar. Aslında o ev sahibi hiç gelmeyecektir ve kaderleri ile başbaşa kalacaklardır.

Romanın adı ilk yayınlandığında "Ten Little Nigers". Ancak daha sonra sanırım ırkçı olduğu düşünüldüğü için "Ten Little Indians" ve "And Then There Were None" isimleriyle basılmış. Ben "On Küçük Zenci" ismini seviyorum ve bu bendeki baskısındaki kapağı çok seviyorum. Gerçekten ürkütücü geliyor insana ama diğer yandan da değişik bir çekiciliği var kapağın. Yeni baskısındaki kapağı beğendiğimi söyleyemem.

Agatha Christie'nin bildiğim kadarıyla en çok ölüm olayının yaşandığı eseri. Her birinin odasına asılmış olan "On Küçük Zenci" tekerlemesi çok hoş bir gizem yaratıyor. Kitabın bir diğer hoş yanı zenci biblolar ile yaratılan gizem.

Ben çok seviyorum kitabı ve çok detay vermemeye çalışıyorum çünkü böylesi şahane bir eseri okumanızı istiyorum. Hiç Agatha Christie okumadıysanız başlamak için biçilmiş kaftan. Ön yargınız varsa bu türe lütfen onu bir kenara bırakın ve kendinize bir "On Küçük Zenci" alın. Eminim beğeneceksiniz.Bunu okumadan Agatha Christie okumuş olmazsınız.

(Alıntı: [Yeni üye olduysanız üye onayınızı bekleyiniz ya da üye olmak için TIKLAYINIZ.])

PDF:
    [Yeni üye olduysanız üye onayınızı bekleyiniz ya da üye olmak için TIKLAYINIZ.]

EPUB:
    [Yeni üye olduysanız üye onayınızı bekleyiniz ya da üye olmak için TIKLAYINIZ.]
    Ki değil miydi ilk emir, İKRA!

FACEBOOK'TA PAYLAŞ
profesyonel web tasarım
© Copyright 2021. Tüm Hakları Saklıdır. Çizgili Kitap | Çizgili Kitap Forum Kuralları